În România secara se numără printre cerealele de bază, alături de grâu și porumb (fiind a doua cereală folosită în panificație). Cunoscută și sub denumirea de Secale cereale, secara este originară din Asia de Sud-Est și Turcia. În antichitate secara nu a fost cultivată, aceasta răspândindu-se ca buruiană în lanurile de grâu din Turcia, de unde s-a răspândit și în Europa. În prezent, secara este tot mai valorificată, deoarece este o alternativă mult mai sănătoasă a grâului. Secară este folosită atât ca făină cât și ca fulgi.
Secara are în compoziția sa: 14% apă, săruri minerale de fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, substanţe azotate 6%, glucide sub formă de amidon, celuloză, hidraţi de carbon, proteine, aminoacizi esenţiali, vitamina A, B complex, C, E, PP, K, foarte puţine grăsimi (lipsite de colesterol), fibre, proteine şi carbohidraţi.
Făina de secară are mai mulți nutrienți decât cea de grâu. Cele mai răspândite alimente pe bază de secară sunt: pâinea, biscuiții și fulgii, care pot fi consumați la micul dejun. Pâinea obținută din acest tip de făină este mai densă și mai sățioasă.
Beneficiile secarei:
• Menține starea de sațietate și te ajută să slăbești – Doar 50 de grame de boabe de secară asigură 30% din necesarul zilnic de fibre, astfel secara contribuie la instalarea mai rapidă a senzației de sațietate. Studiile arată faptul că dacă persoanele consumă pâine de secară sau terci cu secară la micul dejun se simt „mai plini” și mănâncă mai puține calorii în timpulzilei spre deosebire de persoanele care optează pentru alte tipuri de pâine sau cereale pentru terci.
• Ideal pentru diabetici – Datorită fibrelor din compoziție, secara este un aliment ideal pentru diabetici deoarece îi ajută să își mențină nivelul de zahăr din sânge la cote normale. Totodată, fibrele reduc riscul de cancer de colon, deoarece previn constipația și facilitează eliminarea rapidă a toxinelor din organism.
• Reduce riscul de boli cardiovasculare – Același conținut bogat de fibre regăsit în secară te ajută să îți menții colesterolul în limite normale. Astfel, este indicat să consumi un mic dejun bogat în fulgi de secară, pentru că aceștia aduc beneficii sistemului cardiovascular. În cazul adulților, scade riscul atacurilor de inimă și al infarcturilor. Nu în ultimul rând, fitonutrienții din secară, în comparație cu cei din legume și fructe, luptă mai puternic împotriva celulelor canceroase.
• Potrivită pentru femeile aflate la menopauză – Cerealele integrale, în special secara, sunt recomandate femeilor aflate de menopauză, care suferă de afecțiuni cardiovasculare, colesterol ridicat sau tensiune mare.
• Bogată în antioxidanți – Doar 100g de secară oferă 50% din necesarul zilnic de seleniu. Seleniul este un antioxidant puternic care neutralizeză radicalii liberi ce reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră.
Cum putem introduce secara în alimentația de zi cu zi?
Pentru a te bucura de beneficiile secarei, poți începe cu pași mici. De exemplu, înlocuiește făina albă cu făina de secară care, comparativ cu aceasta, conține mai mulți nutrienți și cel mai important, într-o cantitate mai mare. Totodată, poți înlocui pâinea obișnuită cu pâinea de secară. Aceasta îți va oferi o sațietate pentru mai mult timp și în plus, este o sursă mai bogată de fibre și B-uri. Nu uita că poți înlocui cerealele de la micul dejun cu fulgi de secară. Aceștia sunt foarte versatili și îți vor aduce un aport necesar de nutrienți.
Și bebelușii pot consuma această cereală
Încă de la vârsta de 7-8 luni bebelușilor li se poate pregăti un mic dejun pe bază de secară. De exemplu, dimineața, putem să le oferim iaurt cu fructe și fulgi de secară măcinați. După vârsta de 1 an, putem să le oferim bebelușilor la micul dejun fulgi de secară cu lapte și fructe. În ceea ce privește masa de prânz, ca alternativă mai sănătoasă comparativ cu orezul putem să le oferim boabe de secară fierte, servindu-le ca garnitură sau ingredient în salată. Putem să înlocuim făina albă cu făină de secară pentru prepararea clătitelor sau a pâinii. Nutrienții prezenți în acest aliment îi vor ajuta pe cei mici să aibă o digestie mai bună și un colon sănătos.
La Dr.Green știm că sănătatea este foarte importantă, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari, astfel în magazinele noastre puteți găsi o gamă variată de produse pe bază de secară. Pentru a redescoperi gustul tradițional al pâinii de casă, puteți încerca rețeta de pâine de la finalul articolului. De asemenea, ingredientul care stă la baza unei rețete reușite este maiaua de secara.
Rețetă simplă de pâine de secară
Ingrediente:
– 350 de grame de făină integrală de secară;
– 450 de grame de făină albă pentru pâine (tip 550 sau 650);
– 480 de ml. de apă caldă (40 de grade Celsius);
– 15 grame de drojdie proaspătă sau 4 grame de drojdie uscată;
– 2 linguri rase cu zahăr brun;
– 2 linguri de oțet balsamic;
– 1 lingură rasă de sare grunjoasă;
– 5 linguri de ulei de măsline extravirgin;
– 1 lingură rasă de chimen pudră;
– Opțional: semințe după placul fiecăruia;
– În plus, 2 linguri de făină de secară pentru presărat.
Într-o cană, se freacă drojdia cu zahărul până se lichefiază. Se adaugă 2-3 linguri de apă caldă și se presară cu 1 lingură de făină albă (din cantitatea totală de făină). Se așează cana într-un loc călduț și se așteaptă să se umple cu bulbuci.
Dacă se pregătește aluatul la mașina de pâine sau robot, se toarnă apă, uleiul și oțetul în mașină, se adaugă sarea, apoi amestecul de făinuri cu chimen măcinat. La final, se adaugă drojdia activată și se frământă aluatul (programul pentru frământare al mașinii mele este de 15 minute). Semințele – dacă le puneți – se adaugă către sfârșitul duratei de frământat.
Dacă se frământă la mână, se toarnă făinurile într-un castron și se amestecă cu sarea și chimenul. Se face loc la mijloc și se adaugă drojdia activată. Se adaugă câte puțin din apa caldă în care s-a amestecat oțetul balsamic și se frământă energic. După ce se formează aluatul, se adaugă și uleiul. Se lucrează până când se obține un aluat neted, dar care vă fi oricum mai lipicios decât unul făcut cu făină de grâu. Către sfârșitul frământării se adaugă semințele (dacă se dorește să se pună).
Aluatul frământat se presară cu puțină făină și se așează într-un vas presărat cu faina și el. Se așteaptă ca aluatul să își dubleze volumul. Aluatul crescut se răstoarnă pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei și se împarte în două bucăți egale.
Sursă rețetă: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-paine/paine-de-secara.html