Cel mai probabil te-ai confruntat și tu o dată în viață cu constipația. O afecțiune cu adevărat sâcâitoare, nu-i așa? Știm cum e să simți presiunea abdominală în cele mai inoportune momente. De aceea, în articolul de astăzi ți-am pregătit 8 remedii pentru constipație. 

Toate cele 8 remedii sunt naturale și reprezintă alimente pe care le poți include în dieta zilnică. Multe dintre acestea sunt alimente comune, care consumate în mod regulat te vor face să uiți de problemele intestinale și simptomele acestora.

Așa că, dacă și în momentul acesta simți presiunea inconfortabilă a crampelor cauzate de constipație, ai ajuns unde trebuie. Află în următoarele rânduri care sunt cele 8 remedii naturale pentru a-ți ușura tranzitul intestinal. În plus, am inclus în articol și care sunt cauzele și simptomele constipației, pentru a ști cum să le previi. 

remedii pentru constipatie

Ce este constipația și ce remedii pentru constipație există

Într-o descriere foarte scurtă, constipația se referă la dificultatea eliminării materiilor fecale. În medie, majoritatea adulților au, de obicei, 1 sau 2 scaune pe zi. În momentul când frecvența scaunelor ajunge, în medie, la 3 sau mai puține pe săptămâna, atunci putem vorbi de constipație. 

Dacă te afli și tu în această situație, există mai multe remedii de care te poți folosi: poți apela la ceaiuri laxative precum ceai de senna, crușin sau mărar, la suplimente alimentare naturale cu efect laxativ (Aloe Ferox, Aloe Forte sau Aloe Vera), sau la alimente precum tărâțele, cerealele sau semințele.

remedii pentru constipatie aloe forte

Vezi produsul

În articolul de astăzi o să ne concentrăm atenția pe alimentele care te pot ajuta să scapi de constipație. 

Simptomele constipației 

Simptomele constipației pot varia de la personală la persoană. Totuși, cele mai frecvente simptome sunt: 

  • eliminarea a mai puțin de 3 scaune pe săptămână; 
  • senzația de balonare și presiune abdominală; 
  • crampe abdominale sau chiar durere; 
  • scaune uscate și tari;
  • senzația de golire incompletă; 
  • senzație de greață. 

Mai mult, persoanele care se confruntă în mod recurent cu problema constipației, pot ajunge la afecțiuni mult mai complexe. Câteva dintre acestea sunt: hemoroizi, fisuri anale, hemoragii, hernie abdominală. 

Cauzele constipației

Printre cauzele principale (fără ca lista să fie exhaustivă, bineînțeles) ale constipației, amintim:

  • Alimentația nesănătoasă – prin acest lucru înțelegem un consum redus de lichide, lipsa fibrelor din dieta zilnică, consumul mare de carne și prăjeli. Tot aici includem și consumul exagerat de alcool. 
  • Sedentarismul – o cauză frecventă în apariția constipației este lipsa de activități fizice. 
  • Constipația cronică – apare din cauza administrării de medicamente pentru boli cronice. 
  • Constipația atona – care apare datorită încetinirii mișcărilor peristaltice intestinale. Aceasta se datorează în principal cauzelor precum: boli endocrine sau metabolice, boli neurologice și mișcarea insuficientă. 
  • Constipația psihosomatică datorată stresului sau altor factori perturbatori.  

8 remedii pentru constipatie

Remedii pentru constipație

Tărâțele de grâu

Un produs bogat în fibre și complexul de B-uri. Acestea ajută colonul să aibă aibă o motilitate bună pentru a transporta fecalele și a le elimina. Ele sunt cunoscute ca având cea mai mare cantitate de fibre dintre toate tipurile de tărâțe. Totodată, datorită faptului că au efecte emoliente, acestea fac digestia mai rapidă și mai ușoară, fiind recomandate pentru problemele de stomac și intestin. 

Acestea se pot adăuga în apă, sucuri naturale, ceai sau iaurt. Se recomandă consumul a 2-3 linguri de tărâțe, de 3 ori pe zi. După consumul acestora, este indicat să creșteți aportul de lichide. 

Tărâțe de psyllium

La fel ca și tărâțele de grâu, au un conținut ridicat de fibre, lucru care ajută stomacul și intestinele să rămână sănătoase. Mai mult, tărâțele de psyllium acționează prin creșterea dimensiunii scaunului și, prin urmare, ajută la ameliorarea constipației. Acest tip de tărâțe este adesea folosit pentru a trata constipația cronică și poate fi combinat cu alte laxative, naturale și sintetice. 

Pentru consum: se recomandă ca seara să puneți 2 linguri de tărâțe de psyllium într-un pahar mare cu apă. Conținutul rezultat se bea a doua zi dimineața, cu jumătate de oră înainte de masă. 

Tărâțe de ovăz

La fel ca toate celelalte tipuri de tărâțe, sunt bogate în fibre și au efecte laxative. Acestea pot fi consumate în fiecare dimineața, alături de iaurt. Pe lângă faptul că vor ține constipația la distanță pe termen lung, acestea scad riscul de diabet și de colesterol. 

remedii pentru constipatie tarate de ovaz

Semințe de in/semințe de in pisate

Reprezintă o sursă importantă de acid alfalinoleic, o substanță din familia acizilor grași Omega 3. Acesta substanță, împreună cu fibrele solubile conținute, ajută la combaterea constipației și liniștirea intestinelor. 

La fel ca și în cazul tărâțelor de psyllium, semințele de in se recomandă a fi lăsate în apă peste noapte și consumate în următoarea dimineață. La contactul cu apa semințele de in eliberează o substanță conținută în fibrele solubile, numită mucilagiu. Aceasta substanță este responsabilă pentru îmbunătățirea mișcărilor intestinale. 

Argilă

Dacă problema constipației a devenit una recurentă, vă recomandăm un tratament de 3 săptămâni cu argilă din Tibet. Argila tibetană, este un supliment alimentar des folosit pentru afecțiunile digestive și intestinale. Aceasta reprezintă o adevărată sursă de sănătate datorită conținutului bogat în microelemente naturale precum: seleniu, zinc, siliciu ionic și argint ionic. 

Pentru efecte de durată, se consumă un pahar de apă argiloasă tulbure, dimineața pe stomacul gol, timp de 3 săptămâni. 

Prune uscate

Un alt remediu pentru constipație des utilizat de către persoane, sunt prunele uscate. Prunele conțin cantități semnificative de sorbitol. Sorbitolul este un laxativ natural, care atrage apa în intestin și stimulează mișcarea acestuia. 

Se recomandă consumul zilnic (pentru circa 5-7 zile) a 70-100 g de prune uscate.

Aloe Vera

În componența acestui dar al naturii regăsim: enzime, vitamine, minerale și electroliți. Astfel, datorită substanțelor din compoziție, planta de aloe vera este și un bun laxativ. Totodată, aceasta contribuie și la menținerea sănătății florei intestinale. 

Pentru un efect vizibil, se consumă 30-120 ml de suc de aloe vera, pentru circa 5-7 zile.

Siropul de curmale

Este un îndulcitor natural din ce în ce mai apreciat și pe piața românească. Totuși, pe lângă proprietatea de îndulcire a preparatelor, atât curmalele, cât și siropul de curmale au efect laxativ puternic. Acest lucru se datorează conținutului crescut de fibre solubile. 

Surse foto: Freepik.