Problemele digestive au început să fie din ce în ce mai comune în societatea actuală. Afecțiuni precum: ulcer, gastrite, balonări pare că sunt la ordinea zilei. Dacă te întrebi cum poți să scapi de acestea, ai ajuns unde trebuie. Răspunsul este: ghințura.

Dacă nu ai auzit încă de ghințură, nu e nicio problemă. În articolul de astăzi o să încercăm să îți răspundem la întrebările pe care e posibil să le ai și tu. Mai exact, îți vom spune câte tipuri de ghințură există, ce beneficii are și sub ce forma se găsește pentru a o putea consuma. 

Dacă vrei să îți găsești răspunsurile la aceste întrebări, stai aproape și citește mai departe. 

De câte tipuri este planta de ghințură?

Ghințura este o plantă erbacee sălbatică, specifică zonelor montane. Aceasta este cunoscută pentru beneficiile ei asupra problemelor digestive și hepatice. Planta de ghințură se găsește sub 3 specii diferite, și mai exact:

  • Gentiana Lutea – specie de ghințură ocrotită de lege, nu foarte răspândită pe plaiurile românești. 
  • Gentiana Punctata – specie de ghințură ocrotită de Comisia ocrotirii naturii a Academiei Române.
  • Gentiana Asclepiadea – specie de ghințură recoltată în scopuri farmaceutice și pentru ameliorarea afecțiunilor. 

ghintura

Compoziția chimică a plantei de ghințură

În ceea ce privește compoziția chimică, ghințura este o plantă complexă. Aceasta este bogată în glucide, mucilagii, glicozide amare, pectine, taninuri, alcaloizi, uleiuri volatile și săruri minerale. De asemenea conține vitaminele C și PP.

Printre proprietățile chimice principale ale acesteia se numără: proprietățile stomahice, gastrice, laxative, antiseptice, fortifiante, tonice și antiinflamatoare. Astfel, planta este foarte des recomandată și după perioade lungi de convalescență, deoarece ajută la întărirea organismului și a sistemului imunitar. Totodată, se recomandă și pentru pentru prevenirea și pentru ameliorarea bolilor digestive, intestinale și hepatice, deoarece nu prezintă efecte iritante și este lipsită de toxicitate. 

Beneficiile plantei de ghințură 

Fiind o plantă foarte complexă, ghințura se folosește cu succes pentru ameliorarea și prevenirea multor afecțiuni. 

Adjuvant în probleme digestive

Una dintre cele mai populare utilizări ale acestei, este pentru ameliorarea problemelor digestive. În trecut, ghințura a fost folosită ca și „stimulent gastric”, datorită faptului că aceasta poate stimula secreția enzimelor din intestinul subțire. Astfel, crește secreția gastrică, ceea ce face mai ușoară descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților. Pe lângă rolul de stimulent gastric, ghințura ajută la:

  • Creșterea poftei de mâncare;
  • Scăderea senzației de greață și senzației de arsuri la stomac. 
  • Produce secreția biliară. 
  • Susține funcțiile ficatului și a vezicii biliare. 
  • În plus, ghințura este recomandată și în cazul: ulcerului, gastritelor, dispepsiilor, colitelor, bolilor hepatice și anemiei.

Benefică în protejarea ficatului

Planta de ghințură este benefică în susținerea și protejarea sănătății ficatului. Mai mult, în combinație cu rădăcina de păpădie, aceasta ajută la eliminarea toxinelor și purificarea hepatică. 

Ajută la ameliorarea stresului și depresiei

Ghințura este o plantă bogată în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor și la întărirea organismului în fața radicalilor liberi. Astfel, ajută organismul să facă față stresului oxidativ, să își păstreze calmul și echilibrul. 

ghintura beneficii

Întărește sistemul imunitar

Ghințura prezintă efecte antiinflamatorii și tonice, astfel este des folosită pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii. Aceasta apără organismul de microbi și infecții, și poate fi folosită cu succes pentru a ameliora boli precum: răceală, tuse, gripă și frisoane.

Cum se consumă ghințura?

Ghințura se găsește pe piață sub formă de rădăcină uscată pe care o poți folosi pentru infuzie sau decoct. Infuzia de ghințură este folosită în principal pentru icter și insuficiență hepatică. Decoctul de ghințură este un remediu popular pentru viermii intestinali. 

Pentru a pregăti infuzia de ghințură ai nevoie de: o linguriță de rădăcină de ghințură la 1 l de apă. Compoziția rezultată se lasă la infuzat circa 4 h. Se consumă minim 2 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. 

Decoctul se pregătește dintr-o linguriță de rădăcină și jumătate de litru de apă. Compoziția se fierbe aproximativ 15 minute și se bea dimineața, înainte de micul dejun. 

Cea mai populară formă de pe piață, este tinctura de ghințură. Aceasta se folosește pentru toate afecțiunile indicate, având un mare succes în special în tratarea problemelor digestive. 

O astfel de tinctură, este Tinctura de Ghințură după rețeta lui Ioan Bonchiș. Aceasta ajută în vindecarea ulcerului vechi de 10-12 ani și în ameliorarea altor afecțiuni gastrice. 

ghintura tinctura

Vezi produsul

Mai mult, printre beneficiile principale ale tincturii, se numără: vindecarea inflamațiilor gastrice și intestinale, ajută la ameliorarea litiazei biliare, ajută la ușurarea funcțiilor ficatului și la funcționarea normală a bilei. Este benefică în balonări, gastrite și indigestie. Nu în ultimul rând aceasta crește pofta de mâncare, ajută în perioade de convalescență, fiind potrivită și pentru persoanele cu ciroză și intoxicații la ficat. 

Tinctura indicată are o compoziție 100% naturală, fiind recomandată pentru un tratament de durată medie (circa 3 luni). 

Surse foto: Pixabay, Aroma-Plant.