Năutul este un ingredient de bază în dietele vegane şi vegetariene, fiind un substituent ideal pentru carne. Totuși, datorită proprietăților pe care le are, acesta ar trebui introdus în orice dietă. În acest articol veți afla mai multe despre năut, ce beneficii are și cum poate fi consumat.

Despre năut

Năutul este o plantă leguminoasă anuală, originară din Asia. Boabele acestuia pot avea culoarea roz deschis, galben sau chiar cafeniu. Gustul năutul este oarecum asemănător cu cel al fasolei, dar cu nuanțe de nucă.

Năutul este un aliment sănătos și gustos, bogat în fibre eficiente pentru combaterea constipației și controlul apetitului. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine B6 și B9, acid folic, mangan, proteine și minerale precum: fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru și zinc.

mod de consum

Beneficiile năutului

Datorită tuturor substanțelor nutritive pe care le conține, năutul aduce o serie de beneficii organismului.

  • Ajută la reglarea zahărului din sânge; are un indice glicemic mic și este o sursă bună de fibre și proteine.
  • Susține sănătatea sistemului osos; în compoziția năutul se regăsește fierul, alături de calciu și de alți nutrienți, care contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor.
  • Combate hipertensiunea și bolile cardiovasculare, datorită mineralelor precum magneziu și potasiu
  • Are un rol benefic asupra digestiei, datorită conținutul de fibre.
  • Menține sănătatea creierului.
  • Previne apariția anemiei, datorită fierului.
  • Combate constipația.
  • Contribuie la controlul apetitului.

Mod de consum

Năutul este foarte ușor de integrat în dietă, putând fi utilizat în diverse rețete, atât uscat, cât și la conservă. Cele mai populare rețete pe bază de năut sunt humusul și falafelul, însă acesta este potrivit și la salate, în sendvișuri, în supe, tocănițe.

Dacă preferați năutul uscat, vă recomandăm Năutul Bio 400 g de la Bio Planet sau Năutul boabe 500g de la Cuore Verde, iar dacă sunteți fanii năutul la conservă, Năutul bio 220g de la Alce Nero este varianta ideală.

retete

Rețete cu năut

Chiftele cu năut

Ingrediente:

  • 800g năut la conservă, fiert
  • 6g pătrunjel tocat
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 4 linguri tărâțe de psyllium
  • 4 linguri fulgi de drojdie inactivă
  • 60g făină
  • 4 linguri rozmarin proaspăt, tocat
  • sare și piper
  • ulei

Mod de preparare:

Pasați năutul folosind o furculiță. Adăugați restul ingredientelor și amestecați bine. Încingeți puțin ulei într-o tigaie. Formați chifteluțele și lăsați-le la prăjit 2-3 minute pe fiecare parte.

Falafel

Ingrediente:

  • 100g năut uscat
  • 1/2 ceapă, tocată mărunt
  • 6g pătrunjel proaspat, tocat
  • 3-4 căței de usturoi, pisați
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură făină
  • sare și piper
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
  • ulei

Lăsați năutul la înmuiat peste noapte. Înainte de a îl utiliza, clătiți-l. Adăugați toate ingredientele în blender și procesați-le până se formează o pastă. Încingeți puțin ulei într-o tigaie, formați biluțele de falafel și puneți-le în tigaie. Rumeniți-le aproximativ 2 minute pe fiecare parte.

Salată cu năut

Ingrediente:

  • o cană de năut fiert
  • 1/2 ceapă roșie
  • 2 roșii
  • câteva măsline
  • mărar
  • sare și piper
  • ulei de măsline
  • zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele.

Humus

Ingrediente:

  • 4 căței de usturoi
  • 2 cești de năut fiert
  • 2/3 de ceașcă de tahini
  • 1/4 ceașcă suc de lămâie
  • 1/2 ceașcă ulei de măsline
  • 1/4 ceașcă de pătrunjel proaspăt tăiat mărunt
  • 2 linguri de semințe de pin
  • sare

Mod de preparare:

Adăugați boabele de năut, tahini, usturoiul și sarea într-un blender, apoi adăugați zeama de lămâie, câte puţin, amestecând cu o lingură. Puneți pasta obținută într-un bol și adăugați deasupra semințele de pin, uleiul de măsline și pătrunjelul.

Tocăniță de năut

Ingrediente:

  • 300g năut uscat
  • 3-4 roșii mari
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 2 cepe
  • 2 ardei grași
  • 1 morcov
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • sare și piper

Mod de preparare:

Spălați năutul și lăsați-l la înmuiat, timp de 8-10 ore. Înainte de a-l utiliza, scurgeți-l bine și puneți-l la fiert în apă cu sare, timp de 40 de minute. Scurgeți-l de apă și lăsați-l deoparte. Curățați și tocați mărunt legumele. Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare, cu pereți înalți, puneți la călit legumele, iar după 3 minute adăugați roșiile tăiate cubulețe și năutul fiert. Lăsați la fiert tocănița de năut, amestecând continuu până scade lichidul, apoi adăugați cimbrul, sare și piper.

Sursă foto: Freepik