Vara este la un pas de noi, iar soarele începe să fie tot mai puternic. Cu toții am așteptat nerăbdători această perioadă, însă, să nu uităm că soarele poate avea, pe lângă efectele benefice, și efecte negative asupra noastră. Este important să ne raportăm corect la expunerea la soare și la temperaturile tot mai ridicate și să avem o hidratare a organismului corespunzătoare.
În acest articol vă vom vorbi despre importanța hidratării și a unei alimentații corespunzătoare, începând cu această perioadă și până la finalul verii, urmând ca în articolul de săptămâna viitoare să discutăm despre ce efecte are soarele și temperaturile mai ridicate asupra pielii și a părului nostru.
Rămâneți cu ochii pe noi pentru a fi informați și pregătiți pentru o vară în care sănătatea este prioritară.
Ce vei afla în acest articol
Metode eficiente pentru o hidratare a organismului corectă
Când este cald afară, pierzi mai multe lichide decât de obicei, ceea ce îți poate afecta buna funcționare a corpului. De aceea, este important să te concentrezi pe un consum ridicat de apă.
În zilele călduroase, trebuie sa creștem și aportul de fructe și de legume, deoarece deshidratarea organismului înseamnă nu numai pierderi de apă, ci și de vitamine și de minerale. Fructele bogate în vitaminele A, C, precum și moleculele lor antioxidante sunt benefice, pentru că ele protejează pielea și regenerează epiderma.
Consumul apei
Corpul tău depinde de rezervele de apă pentru a supraviețui, acestea fiind esențiale pentru o sănătate corespunzătoare. Fiecare celulă, țesut sau organ are nevoie de apă pentru a funcționa la parametrii optimi. În fiecare zi, pierzi o anumită cantitate de apă prin intermediul proceselor fiziologice. Când vremea este călduroasă, această cantitate crește semnificativ. Dacă nu înlocuiești apa pe care o pierzi, poți să te deshidratezi rapid.
Este bine ca la maximum 2 ore să-ți amintești să te hidratezi. Bea apă atât când simți nevoia, cât și când nu o simți. De asemenea, poți să-i dai apei un strop de aromă prin infuzie cu: lămâi, lime, zmeură, portocale, castraveți, care nu doar că îi vor oferi acesteia un gust mai bun, dar vor stoca și numeroase enzime vii, extrem de benefice sănătății.
Alimente care te ajută să te menții hidratat
Anumite alimente, în special fructele și legumele, te pot ajuta să ai o hidratare a organismului corectă, fiind totodată şi o sursă bogată de vitamine şi contribuind la sănătatea organismului tău.
Pepenele roșu
Pepenele roșu conține aproximativ 92% apă. Pe lângă faptul că este extrem de gustos, acesta contribuie la curățarea rinichilor.
Pepenele galben
Pepenele galben este sărac în calorii și conține 92% apă. Are în componența sa o concentrație remarcabilă de vitamina A, vitamina C și vitamina K, dar și acid folic și fibre. Este un bun aliat al sistemului imunitar.
Castravetele
Este una dintre cele mai potrivite legume pe vremea călduroasă, având în compoziție 97% apă. Este o sursă de vitamine şi minerale, conținând vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9.
Salata verde
Bogată în luteină, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu și alte vitamine și minerale, salata verde conține o cantitate mare de apă și hidratează organismul.
Roșiile
Roșiile conțin 95% apă și pot fi asezonate ușor în orice rețetă culinară.
Ardeii grași
Ardeii grași conțin apă în proporție de 92%, deci sunt ideali pentru cura zilnică de hidratare. De asemenea, sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina B6, beta-caroten și acid folic.
Vinetele
Fiind bogate în fibre și apă, dar slabe în calorii, vinetele te ajută atât să te hidratezi, cât și să slăbești în același timp.
Căpșunile
Căpșunile conțin 91% apă, iar din categoria fructelor de pădure, acestea se pot lăuda cu cel mai redus număr de calorii.
Țelina
Țelina este o legumă cu calorii negative și un conținut ridicat de apă: 95%. Conține folați și vitaminele A, C și K.
Semințele de chia
Semințele de chia au foarte multe proprietăți, extrem de benefice pentru hidratare. Acestea sunt și hidrofile, ceea ce înseamnă că absorb apa. Astfel, când consumăm semințe de chia într-o zi călduroasă, lichidul din acestea se va elibera treptat, pe măsură ce ele se digeră, păstrând organismul hidratat pentru o perioadă mai lungă de timp.
Printre alte elemente care te hidratează se numără: broccoli, afinele, zmeura, coacăzele roșii, spanacul, merele, grapefruitul, piersicile, nectarinele, ridichile și dovleceii.
Așa cum există alimente care te ajută să rămâi hidratat pe tot parcursul zilei, există și câteva lucruri la care ar trebui să ai mare grijă în această perioadă, pentru a evita deshidratarea organismului: produsele care conțin cantități mari de zahăr, glucoză, fructoză, miere, produsele diuretice.
3 rețete de salate perfecte pentru vremea caldă
Cu cât este mai cald afară, cu atât ne dorim să stăm mai puțin lângă aragaz. Iată câteva idei perfecte pentru salate răcoritoare, care vor rămâne proaspete în frigider.
- Salată cu varză de Bruxelles
Ingrediente: varză de Bruxelles, frunze de muștar, măr verde, lămâie
Mod de preparare: Rupe varza de Bruxelles, rupe frunzele de muștar și taie merele verzi în felii subțiri. Combină toate ingredientele într-un bol mare și adaugă suc de lămâie, lucru care va împiedica merele să devină maronii. Aceasta se poate asezona cu sos vinaigrette.
- Salată cu zucchini
Ingrediente: zucchini, tofu
Mod de preparare: Feliezi dovlecelul în spirale, adaugi tofu și un sos în funcție de preferință.
- Salată de conopidă
Ingrediente: Conopidă, varză, varză roșie, morcovi, ceapă roșie, pătrunjel, stafide și semințe de floarea soarelui
Mod de preparare: Se toacă toate ingredientele în bucăți foarte mici și se amestecă într-un bol. Se asezonează cu un sos pe bază de citrice.
Băuturi potrivite pentru o hidratare corectă a organismului
- Limonada
Cea mai apreciată băutură pentru a face față zilelor însorite a fost mereu limonada. Aceasta oferă o senzație de răcorire și de hidratare instant.
Ingrediente: 3-4 lămâi, apă minerală sau plată, îndulcitor (ștevie, sirop de agave), miere, gheață.
Pentru un plus de savoare, limonada poate fi combinată cu câteva frunze de mentă și felii de lime sau cu o mulțime de alte fructe, precum căpșuni, pepene verde, măr, portocale, etc.
- Smoothie de pepene verde
Pepenele verde este cel mai îndrăgit fruct în perioada caldă, fiind foarte hidratant.
Ingrediente: jumătate de kilogram de pepene tăiat cuburi din care ai îndepărtat sâmburii, sucul de la două lămâi, miere și apă. Opțional, poți adăuga în blender câteva frunze de mentă sau câteva felii de castravete.
- Ceaiuri de fructe cu mentă
Ce poate fi mai ușor de preparate decât un ceai?
Ingrediente: prepară un ceai de fructe, adaugă o legătură de mentă proaspătă, miere și câteva felii de lămâie sau lime. Se bea cu gheață.
- Suc de fructe de pădure și ghimbir
Ceaiul de ghimbir este un tonic general pentru organism. Fructele de pădure proaspete sunt, de asemenea, foarte benefice, așadar combinația acestora cu ghimbir devine un răsfăț sănătos și savuros.
Ingrediente: Prepară ceaiul de ghimbir și lasă-l să se răcească. Pune în blender 2 căni cu fructe de pădure, 6 felii de lămâie și 6 felii de portocală. Adaugă miere și amestecă cu ceaiul de ghimbir. Adaugă gheață.
- Fresh-urile de fructe
Fresh-urile sunt o alegere potrivită dacă vrei să te răcorești. Poti alege un singur fruct sau combinații de fructe. Noi îți recomandăm următoarea combinație:
Ingrediente: 1 portocală, 1 măr verde, 1 piersică, jumătate de lămâie, 10 frunze de mentă. Fructele se taie în bucăți și se pun în blender, se adaugă sucul de lămâie și frunzele de mentă. Completează cu apă până se acoperă fructele și se blendează un minut.
Există mult mai multe rețete de băuturi perfecte pentru sezonul cald. Improvizează și găsește cele mai potrivite combinații care să fie pe gustul tău. Te încurajăm să folosești numai ingrediente proaspete.
După cum v-am spus și la început, săptămâna viitoare vom discuta despre ce efecte are soarele și temperaturile mai ridicate asupra pielii și a părului nostru. Până atunci, urmați sfaturile noastre și rămâneți hidratați.
Sursă foto: Freepik.