Din ce în ce mai mult, oamenii optează pentru consumul de alimente naturale, cultivate și produse în mod natural, fără a fi adăugate substanțe chimice sau ingrediente artificiale, cum ar fi coloranți sau conservanți. La mai tot pasul suntem astăzi asaltați de termeni “eco”, “bio” și “organic”. Termenii exprimă același lucru și sunt folosiți pentru a desemna aceleași caracteristici ale produselor. În funcție de țară, se pot folosi diferite exprimări, însă, în esență, toate comunică același lucru. Produsele definite în acest mod se supun unui set de reguli și măsuri în ceea ce privește producția, prelucrarea, transportul și stocarea, aplicabile în țara respectivă.
Alimentele naturale și produsele bio au o importanță majoră pentru sănătatea noastră, deoarece ne dorim cu toții să fim sănătoși și să ne simțim bine. Consumul acestor alimente poate aduce beneficii imediate, cum ar fi o stare generală de bine, energie și reducerea riscului de probleme de sănătate. Un alt avantaj al produselor naturiste este că nu este necesar să obții o rețetă de la medic atunci când le alegi, deoarece acestea sunt sigure pentru tine și pentru familia ta. Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru a alege alimente și produse naturale și organice, deoarece poți avea încredere că acestea nu prezintă riscuri pentru sănătatea ta. Cu alte cuvinte, produsele naturiste sunt benefice într-un spectru larg de simptome și au capacitatea de a întări sistemul imunitar și întregul organism.
Ce înseamnă de fapt “eco”, “bio” și “organic”?
Termenii “eco”, “bio” și “organic” sunt termeni utilizați în mod frecvent în industria alimentară și a produselor de îngrijire personală pentru a indica faptul că aceste produse sunt fabricate într-un mod mai sustenabil și mai natural decât produsele convenționale. Important de știut, un produs ecologic, biologic sau organic nu conține pesticide sau substanțe chimice toxice, hormoni de creștere sintetici sau antibiotice, OMG (organism modificat genetic), aditivi sau conservanți artificiali și materia primă este cultivată și crescută folosind metode de agricultură ecologică.
Termenul „eco” mai este adesea utilizat pentru a indica faptul că un produs este prietenos cu mediul și că producția sa are un impact mai mic asupra mediului înconjurător. De exemplu, produsele „eco-friendly” pot fi ambalate în materiale reciclate sau pot fi produse în modul cel mai eficient pentru a reduce consumul de energie și resurse.
Termenul „bio” se referă la produse care sunt cultivate sau produse într-un mod organic, fără utilizarea pesticidelor sau îngrășămintelor sintetice. În general, produsele „bio” sunt supuse unor reguli mai stricte în ceea ce privește utilizarea de substanțe chimice și practicile agricole decât produsele convenționale.
Termenul „organic” este utilizat pentru a indica faptul că un produs este produs într-un mod natural, fără utilizarea pesticidelor, îngrășămintelor sintetice sau altor substanțe chimice. În plus, produsele organice trebuie să fie certificate de către organizații independente care verifică conformitatea cu normele de producție organică.
Principiile generale pe care ar trebui să le îndeplinească producția ecologică se referă la:
- folosirea unor sisteme ecologice care utilizează resurse naturale
- limitarea utilizării de materii prime externe sau restrângerea acestora la materii prime produse ecologic, substanțe naturale sau derivate din cele naturale sau îngrășăminte minerale cu solubilitate scăzută
- limitarea strictă a utilizării de materii prime chimice de sinteză la cazurile excepționale
În ceea ce privește regulile aplicabile agriculturii ecologice, cele mai importante cerințe sunt:
- menținerea și îmbunătățirea calității solului prin măsuri ecologice cum ar fi alternarea culturilor
- utilizarea de resurse și materii prime regenerabile și evitarea exploatării
- menținerea sănătății plantelor și animalelor prin metode preventive naturale și impunerea tratamentului chimic sau medicamentos doar în cazurile strict necesare
- hrănirea animalelor cu hrană ecologică alcătuită din ingrediente agricole produse ecologic și din substanțe naturale și aplicarea unor practici de creștere a animalelor care stimulează sistemul imunitar precum accesul la zone în aer liber și pășuni
În cadrul procesării alimentelor se utilizează diverse metode de procesare si aditivi, substanțe cu diferite roluri în generarea aspectului, gustului și esteticii produsului finit. Din păcate, acestea nu sunt în multe cazuri benefice pentru sănătate. Din acest motiv, există cerințe ce vizează și această etapă de producție:
- producerea alimentelor ecologice din ingrediente agricole
ecologice - limitarea utilizării aditivilor alimentari, a ingredientelor neecologice, a micronutrienților și auxiliarilor tehnologici, astfel încât aceștia să fie utilizați în cea mai mică măsură și doar în cazul unei nevoi tehnologice esențiale sau în scopuri nutriționale speciale
- procesarea atentă a hranei, de preferință prin metode biologice, mecanice și fizice
Este interzisă:
- utilizarea OMG-urilor (organismelor modificate genetic). Se interzice utilizarea în producția ecologică a OMG-urilor și a produselor realizate din sau prin OMG-uri ca: alimente, hrana pentru animale, auxiliari tehnologici, produse fitofarmaceutice, fertilizatori, amelioratori de sol, semințe, material de înmulțire vegetativ, microorganisme și animale
- utilizarea radiațiilor ionizante. Se interzice utilizarea de radiații ionizante pentru tratarea alimentelor ecologice sau a hranei ecologice pentru animale ori a materiilor prime utilizate pentru producerea alimentelor ecologice sau a hranei ecologice pentru animale.
Dacă până acuma nu v-ați convins, să vedem și mai multe motive pentru care ar trebui să optați pentru produsele naturiste și ecologice:
- sunt mai bune pentru sănătatea noastră – produsele naturiste sunt făcute din ingrediente naturale și organice, care sunt mai puțin susceptibile de a provoca reacții alergice sau iritații. De asemenea, multe produse ecologice nu conțin substanțe chimice dăunătoare sau toxine care pot fi absorbite în piele sau inhalate.
- protejează mediul – produsele ecologice sunt fabricate cu metode și ingrediente care respectă mediul înconjurător. Acestea sunt adesea biodegradabile și nu poluează apa, solul sau aerul.
- încurajează practicile durabile – alegerea produselor naturale și ecologice sprijină practicile agricole și de producție durabile, care pot reduce dependența de pesticide și fertilizatori sintetici, conservă solul și apa și sprijină biodiversitatea.
- susțin comunitățile locale – multe produse naturiste și ecologice sunt produse în mod responsabil de către comunități locale și susțin astfel economiile locale. De fiecare dată când cumperi produse organice, contribui la susținerea fermelor și companiilor mici, permițându-le să se dezvolte și să crească, menținând în același timp principiile organice și practicile agricole durabile.
- sunt mai etice – produsele naturiste și ecologice sunt adesea produse cu o atenție sporită la condițiile de lucru ale angajaților și la respectarea drepturilor acestora
- alegerea produselor naturale și ecologice poate avea un impact pozitiv asupra sănătății, mediului, economiei și a comunităților locale.
Există diverse forme în care se pot consuma produsele naturiste, în funcție de nevoile fiecăruia, cum ar fi: ceaiuri, infuzii, capsule, tablete, pudră sau ulei. Este esențial să alegi tratamentele care sunt necesare pentru tine și să optezi pentru produsele pe care corpul tău le asimilează cel mai bine. De exemplu, dacă îți plac ceaiurile în mod special, poți obține o multitudine de substanțe nutritive, vitamine și minerale doar prin consumul de ceaiuri naturiste. Acestea pot ajuta la întărirea sistemului imunitar sau chiar la tratarea diverselor afecțiuni.
De multe ori, produsele naturiste sunt considerate a fi o reală binecuvântare deoarece pot ajuta la menținerea sănătății, la tratarea anumitor boli și afecțiuni precum obezitatea, pot fi un real ajutor în tratarea bolilor cronice sau pot fi o componentă importantă pentru detoxifierea întregului organism.