1.Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt cicatrici care apar atunci când pielea noastră se întinde sau se micșorează rapid. Ele iau formă de striații și apar la nivelul abdomenului, sânilor, șoldurilor, feselor, sau în alte locuri de pe corp.

Chiar dacă multe persoane sunt nemulțumite de felul în care acestea arată, vergeturile nu sunt dureroase sau dăunătoare, ele sunt total naturale.

De altfel, vergeturile afectează majoritatea populației lumii, atât femei, cât și bărbați, și apar în toate formele și dimensiunile.

2.Cum se formează vergeturile?

În timpul unei creșteri rapide în greutate sau în înălțime, fibrele de colagen și elastină care ne susțin pielea se rup și determină apariția acestor linii sau dungi pe piele.

La o primă vedere, acestea tind să fie roșii, mov, roz, sau chiar maronii, depinzând de culoarea pielii tale. Aceste culori sunt semnul unor vergeturi abia formate, care pot provoca o ușoară mâncărime.

În timp, culoarea roșiatică se estompează, iar liniile își capătă o nuanță albicioasă. În acest stadiu, semnele de la nivelul pielii sunt deja mai vechi și mai greu de estompat. Din această cauză, un tratament va fi mai eficient în cazul vergeturilor abia formate.

Este important să știm că modul în care vergeturile arată depinde de timpul în care s-au format, ce le-a cauzat, unde se află și de tipul de piele. Astfel, ele arată unic pe corpul fiecăruia.

3.De ce apar vergeturile?

Vergeturile sunt perfect normale în timpul sarcinii

Una dintre cele mai comune cauze de apariție a vergeturilor este sarcina. Este un proces normal, având în vedere numărul ridicat și viteza cu care corpul unei femei se schimbă în sarcină.

Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, este important să consultați medicul înainte de a trata vergeturile. Unele produse conțin ingrediente precum retinolul, care poate afecta sarcina.

Substanțele naturale, de exemplu uleiul de argan, lăptișorul de matcă, morcovul și uleiul de macadamia sunt sigure atât în primele luni ale sarcinii, cât și după naștere. Noi recomandăm elixirul cu iaurt grecesc de la Body Farm, care oferă suplețe imediată și hrănește pielea, fiind ideal pentru imperfecțiuni și vergeturi.

Puseele de creștere din timpul adolescenței

În timpul adolescenței, atât băieții, cât și fetele pot avea un puseu de creștere, care întinde pielea și lasă în urmă vergeturi. În timp ce fetele dezvoltă adesea vergeturi la nivelul coapselor, sânilor, sau pe fese, băieții le pot observa pe spate și șolduri.

Urmare a unor afecțiuni medicale sau genetice 

Anumite afecțiuni precum Sindromul Cushing, o tulburare care apare atunci când organismul are un nivel ridicat al hormonului cortizol, sau Sindromul Ehlers-Danlos, afecțiune marcată de o piele foarte elastică care se învinețește ușor, pot facilita apariția vergeturilor pe piele.

De asemenea, dacă în familia ta au existat cazuri de vergeturi în trecut, posibilitatea ca și tu să dezvolți este cu atât mai mare. Așadar, dacă mama ta a dezvoltat vergeturi, există un risc mai mare să îți apară și ție pe piele.

Creștere sau scădere bruscă în greutate 

Atunci când o persoană ia în greutate foarte mult într-un timp scurt, pielea poate fi supusă unei întinderi excesive.

În acest fel, pe zonele unde pielea este mai vulnerabilă și mai subțire la întindere, precum abdomenul sau șoldurile, vor apărea vergeturi.

4.Cum să tratăm și să prevenim vergeturile?

Cu un tratament corespunzător, vergeturile se estompează în timp, dar probabil că nu vor dispărea complet, ca orice cicatrice. Unele tratamente le pot reduce semnificativ, altele le pot ajuta să se vindece, sau pot ameliora mâncărimea.

Cremele pentru vergeturi

Acest tip de tratament este la îndemâna oricui, iar rezultatele sunt vizibile în timp. Cremele sau gelurile trebuie aplicate zi de zi pe vergeturi, masând ușor zona respectivă.

Este important ca ele să conțină substanțe active, care împiedică alterarea fibrelor elastice ale pielii.  Acestea se regăsesc în gelul de Aloe Vera, vitamina C, uleiul de argan, de cocos, sau de măsline.

Dacă îți dorești un ajutor în plus, poți lua în calcul serul detoxifiant din struguri de la Body Farm. Cu o puternică acțiune antioxidantă și reparatoare, este ideal pentru pielea cu imperfecțiuni și cu vergeturi, îmbunătățindu-i elasticitatea și redându-i sănătatea.

Remedii naturiste

Rolul remediilor naturiste este acela de a crește nivelul de hidratare al pielii și deci, de a preveni apariția vergeturilor ori agravarea celor deja existente.

O metodă eficientă prin care susținem elasticitatea pielii sunt suplimentele alimentare pe bază de colagen și acid hialuronic, substanțe pe care pielea noastră le conține în mod natural.

Suplimentele alimentare pot completa tratamentul, acidul hialuronic fiind una dintre cele mai importante substanțe atunci când ne dorim să scăpăm de celulită, dar și să o prevenim.

Vitamina A, alături de vitamina C și de Zinc susțin producția de colagen din interior, pentru a redobândii în acest fel elasticitatea pielii.

Pentru ați pregăti pielea pentru eventualele schimbări cauzate de creșterea sau pierderea rapidă în greutate, chiar și în timpul sarcinii, este important să ai o dietă echilibrată, să te menții hidratat și să faci exerciții fizice regulate.

Un stil de viață sănătos este printre cele mai importante metode de prevenții, atât pentru pielea ta, cât și pentru sănătatea ta generală. ☺️