Astăzi vom vorbi despre uleiurile esențiale, aceste extracte naturale care fac minuni la nivelul întregului organism. Află acum ce sunt și cum se utilizează .
Ce vei afla în acest articol
Uleiurile esențiale și proveniența lor
Uleiurile esențiale se găsesc în natură sub formă de compuși naturali, prezenți în rădăcinile, florile, semințele sau scoarța unei plante. Aceștia nu pot fi observați cu ochiul liber, fiind necesară extragerea lor din plantă. Uleiurile esențiale sunt recunoscute și sub forma de compuși aromatici volatili, având caracteristici unice de la plantă la plantă.
Volatilitatea se referă la capacitatea unei substanțe de a-și schimba starea. Această structură permite dispersarea rapidă în aer a aromei. De aceea, parfumul uleiurilor esențiale se resimte intens de la primele picături.
Procesul de fabricare al uleiurilor esențiale
În funcție de partea plantei din care se extrage uleiul esențial, există două proceduri de extragere:
1.Distilarea
Se folosește materialul vegetal sub forma brută. Acesta este pus într-un aparat de distilare peste apă. Pe măsură ce apa se încălzește, aburii trec prin materialul vegetal, transformându-se în compuși volatili. Aceștia din urmă se condensează sub formă de lichid. Acest procedeu este la fel cu cel al distilării alcoolului.
2.Presarea
Extragerea prin presare este întâlnită în special la citrice, folosindu-se coaja acestora. Compușii volatili pot fi obținuți prin stoarcere mecanică sau presare la rece. Asemănător extragerii uleiului de măsline, uleiul esențial obținut prin presare la rece își păstrează proprietățile timp îndelungat.
Istoria uleiurilor esențiale
Poate ai auzit de ritualurile de înfrumusețare cu uleiuri esențiale ale reginei Cleopatra. Beneficiile lor sunt recunoscute încă din acea perioadă. Uleiurile esențiale erau parte a diferite ritualuri străvechi, de la ceremonii religioase, până la practici terapeutice. În această perioadă s-au pus bazele utilizării uleiurilor, fiind și astăzi recunoscute (aromaterapie, prepararea alimentelor, tratamente naturiste și de înfrumusețare).
În timp ce egiptenii foloseau extractele plantelor pentru tratamente cosmetice și în realizarea diverselor ceremonii religioase, grecii erau fascinați de parfumul acestora. Băile parfumate și masajele erau deliciul oricărui aristocrat din Roma Antică.
În celălalt colț al lumii, chinezii foloseau extractele plantelor în sesiuni de meditație, pentru liniștea fizică și psihică. Medicina ayurvedică (creată de indieni) promovează și ea extractele din plante în diferite tratamente naturiste.
În secolul al XIX-lea, se aprofundează acest subiect de către Rene Gattefosse, un chimist francez. El a introdus pentru prima dată termenul de ”aromaterapie” și modul de folosire a uleiurilor esențiale în acest scop.
Utilizarea uleiurilor esențiale astăzi
Uleiurile esențiale reprezintă o alternativă la medicamentele tradiționale și totodată îți oferă o stare de bine. Deși sunt folosite de zeci de ani, acestea au devenit mai calitative şi mai sigure în zilele noastre. Iată cum poți utiliza uleiurile esențiale zi de zi.
Uz intern
1.Gătit
Poți introduce cu succes anumite uleiuri esențiale în diverse preparate culinare pentru a le oferi un plus de savoare. Nu uita că uleiurile esențiale sunt mai concentrate și au o aromă mai intensă decât plantele uscate sau proaspete. Așadar trebuie să folosești o cantitate foarte mică de ulei. Uleiul esențial de lămâie va conferi prăjiturilor tale o aromă proaspătă de citrice.
2.Supliment alimentar
Proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene ale uleiurilor esențiale te pot ajuta în cazul afecțiunilor digestive, urinare, respiratorii și ale sistemului nervos. În funcție de tipul de ulei, poți dilua până la 15 picături în apă, suc sau ceai. De exemplu, în cazul în care ai dureri de stomac, poți dilua 3 picături de ulei esențial de fenicul cu o lingură de miere într-un ceai.
Uz extern
Datorită solubilității lor, uleiurile esențiale pătrund ușor în piele. Cu toate acestea, este indicat să le diluezi cu ulei de cocos sau ulei de măsline pentru a nu produce sensibilitate din cauza concentrației mari.
1.Aromaterapie
Sesiunile de aromaterapie te ajută atunci când te confrunți cu stări anxioase și depresive sau în perioada menstruației. Eliberarea vaporilor de ulei esențial se face cu ajutorul unui difuzor special. Adaugă 30-50 ml de apă și până la 10 picături de ulei esențial, în funcție de intensitatea acestuia. Dacă te simți tensionat și nu poți dormi noaptea, pune în difuzor 4-5 picături de ulei esențial de lavandă, înainte de a te pune la somn.
2.Masaj facial și corporal
Această metodă este indicată atunci când suferi de dureri musculare, reumatice, crampe sau spasme. Dacă ai spasme musculare în urma unui exercițiu fizic intens, masează zona afectată cu o compoziție formată din 3-5 picături de ulei esențial de ravintsara și ulei de argan.
3.Băi de relaxare
După o zi agitată, meriți un moment de relaxare și răsfăț. Folosește 3-5 picături de ulei esențial împreună cu sărurile de baie favorite. De exemplu, uleiul esențial de portocal conferă un parfum intens de citrice și te va binedispune.
4.Ingredient în preparate cosmetice
Uleiurile esențiale se utilizează și ca ingrediente active în creme, loțiuni, măști și săpunuri. În funcție de tipul de ulei, poți aplica o mască sau o cremă care să amelioreze afecțiuni precum acneea, psoriazisul, arsurile solare sau infecțiile fungice. Dacă te confunți cu tenul acneic, îți recomand o mască cu 2-3 picături de ulei esențial de arbore de ceai diluat cu ulei de măsline.
5.Inhalare cu aburi
Cu toții avem momente când sistemul imunitar este lovit de răceală și gripă. Inhalarea aburilor cu ulei esențial îți desfundă sinusurile și elimină congestia nazală. Fierbe 2-3 căni de apă și adaugă ulterior 3 picături de ulei esențial de eucalipt. Acoperă-ți capul cu un prosop și stai cu fața deasupra bolului cu apă. Inhalează ușor aburii care se degajează. Dacă simți vreo senzație de iritabilitate, renunță la această metodă.
Dacă dorești să introduci uleiurile esențiale în rutina ta de îngrijire zilnică sau ai vreo afecțiune menționată în text, poți comanda uleiurile esențiale 100% naturale Essence , pe site ul Dr. Green.