În ultima vreme am auzit tot mai des despre antioxidanți. Reclamele de la televizor sau din mediul online vorbesc despre cum antioxidanții ne ajută să încetinim procesul de îmbătrânire, ne promit o sănătate mai bună și chiar o stare de bine în viața de zi cu zi. Totuși, sunt antioxidanții substanțe care pot face chiar tot ce ne este promis?
În articolul de astăzi, îți vom prezenta ce sunt de fapt antioxidanții, care este rolul lor pentru organism și de unde îți poți „procura” doze semnificative.
Ce vei afla în acest articol
Ce sunt antioxidanții?
Antioxidanții sunt substanțe chimice care ajută la oprirea sau limitarea daunelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile pe care organismul nostru le produce zilnic. În timp, aceștia ajung să ne deterioreze celulele și materialul genetic, lucru care poate conduce la diverse dereglări ale organismului și la îmbătrânirea prematură.
Bun bun, acum suntem siguri că vă întrebați cum se formează acești radicali liberi.
În cea mai mare parte, radicalii liberi sunt creați de corpul nostru. Mai exact, corpul are nevoie de energie, astfel, celulele utilizează oxigen pentru a o produce, iar în urma procesului se formează un cumul de radicali liberi indogeni. Bineînțeles, acesta nu este singurul lucru care poate conduce la existența radicalilor în organism, adică, mai există și un tip de radicali liberi exogeni (din mediul extern) care pătrund în organism prin: consumul de alcool, consumul de alimente procesate, fumat, poluare, medicamentație administrată pe termen lung și așa mai departe.
Să nu ne înțelegem greșit, în organismul fiecăruia există un anumit nivel de radical liber (fie că provin din interior sau exterior), totuși, dacă ajung să fie într-un număr prea mare, organismul nostru va suferi un dezechilibru, numit stres oxidativ, care poate conduce la diverse afecțiuni pe termen lung.
Pentru a nu ajunge în această situație, antioxidanții ajută la inhibarea oxidării altor molecule și apară organismul de efectele radicalilor liberi.
Rolul antioxidanților în organism?
• Distrug radicalii liberi – după cum am menționat și anterior, rolul principal al antioxidanților este acela de a distruge radicalii liberi care au efecte nedorite precum: degradarea celulară, îmbătrânirea prematură sau apariția unor afecțiuni în organism.
• Ajută la prevenirea afecțiunilor – totodată, un aport generos de antioxidanți te poate ajuta să previi afecțiuni oculare, cardiovasculare și tulburări de memorie.
• Întăresc sistemul imunitar – radicalii liberi pot ajunge să ne afecteze și sănătatea sistemului imunitar, astfel un aport zilnic de antioxidanți luptă și pentru un sistem imunitar mai sănătos.
• Reduc riscul de infecții – stresul oxidativ cauzat de numărul prea mare de radicali liberi din organism poate duce în timp la prezența diferitelor infecții. Antioxidanții reușesc însă să neutralizeze radicalii liberi, de aceea pot reduce aceste riscuri pentru sănătate.
Tipuri și surse de antioxidanți
Există mai multe tipuri de antioxidanți, cei mai cunoscuți fiind:
• Glutation – este o enzimă pe care organismul o produce singur și reprezintă cel mai puternic antioxidant din corp. Protejează celulele de stresul oxidativ, ajută în detoxifiere și mărește performanța altor antioxidanți. Odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea organismului de a produce acest antioxidant scade. Acesta se găsește cel mai adesea în alimentele bogate în sulf precum: broccoli, varză, conopidă, kale, sparanghel, ceapă, usturoi, fasole și germeni de grâu, dar și elemente bogate în seleniu precum: nucile de Brazilia, semințele de floarea soarelui sau ciuperci.
• Vitamina C – o vitamină des utilizată, care are rolul de a susține sistemul imunitar și care contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Totodată ajută la formarea normală a colagenului pentru funcționarea vaselor de sânge, a sistemului osos, a ligamentelor și a pielii. Este un stimulent care contribuie la menținerea metabolismului energetic și reducerea oboselii și extenuării. Alimente bogate în vitamina C sunt: portocalele, lămâile, grepfruitul, ananasul, kiwi-ul, papaya, fructele de pădure, roșiile, ardeiul, broccoliul.
• Vitamina E – ne ajută să ne menținem sănătoși, protejându-ne de stresul oxidativ. În plus este un antioxidant puternic care contribuie și la menținerea sănătății vaselor de sânge. Alimentele cu cea mai mare concentrație de vitamina E sunt: uleiurile vegetale, cerealele integrale, nucile, alunele, ouăle, spanacul.
• Vitamina A – este cea care menține sănătatea pielii, dând luminozitate acesteia și are rol în menținerea sănătății membranelor mucoase. Uleiul de ficat de cod, ficatul de viței și ouăle sunt câteva dintre alimentele bogate în vitamina A.
• Carotenoidele -beta-carotenul, luteina, licopenul, zeaxanina – sunt antioxidanți puternici, care ajută mai ales vederea și pielea. Urzicile, morcovii, fasolea verde, spanacul și varza de Bruxelles nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă care are nevoie de carotenoide.
• Catechine – susțin sănătatea sistemului cardiovascular. Acestea se regăsesc cel mai adesea în: mere, mure, struguri negrii, ciocolată neagră și ceai verde.
• Flavonoide – ajută la menținerea alergiilor sub control. În plus susțin sănătatea sistemului cardiovascular și nervos. Pentru a avea o doză ridicată de flavonoide trebuie să consumi: ceai negru, ceai verde, vin roșu, afine, zmeură, cireșe, căpșuni și migdale.
• Resveratrol – este o substanță importantă în prevenirea procesului de îmbătrânire celulară, ajutând totodată la menținerea funcțiilor cerebrale normale. Pentru a te bucura de beneficiile acestuia, este recomandat să incluzi în mesele zilnice și alimente precum: struguri, fructe de pădure, prune, arahide și ciocolată neagră.
• Seleniu – contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, funcționarea normală a sistemului imunitar și a glandei tiroide, la spermatogeneza normală și la menținerea sănătății părului și a unghiilor. Nucile, semințele, peștele și carnea de vită ar trebui să fie prezente des pe masa dumneavoastră dacă vă doriți o dietă bogată în seleniu.
• Zinc – este un mineral care menține părul, unghiile și pielea sănătoasă. Totodată ajută la menținerea fertilității. Acesta se găsește în: năut, linte, fasole, nuci, semințe și cereale integrale.
• Coenzima Q10 – des folosită ca și component în preparatele cosmetice, coenzima Q10 ajută la prevenirea îmbătrânirii. Mai mult, ajută sistemul imunitar, sistemul nervos și susține buna activitate a inimii. O găsești în: somon, carnea de pui, alune, broccoli, suc de portocale și spanac.
Administrarea antioxidanților
Dacă totuși simți că uneori dieta ta nu este destul de variată și echilibrată, poți apela și la suplimente alimentare special concepute pentru a complementa antioxidanții din alimetație.
Atenție însă, consumul excesiv de suplimente cu antioxidanți (adică depășirea dozelor recomandate de producător sau de medic) poate fi dăunător, favorizând uneori procesul oxidativ. Mai mult decât atât, fumătorii care iau doze mari de suplimente cu antioxidanți își cresc riscul de cancer pulmonar.
Este deci, important să ne informăm corespunzător atunci când dorim să ne suplimentăm dieta cu astfel de suplimente.
Surse foto: Freepik.