retete_de_post

Acest principiu, cunoscut și sub numele de „regula Pareto”, nu se aplică doar în dietă. Este folosit și în alte domenii, cum ar fi productivitatea și managementul timpului, pentru a găsi un echilibru între muncă și relaxare.

Dieta 80-20 este destul de simplă: 80% din timp te concentrezi pe mese sănătoase, iar în restul de 20% îți permiți să te răsfeți.

Ce reprezintă procentul de 80%?

antioxidanti

  • Legumele

Acestea sunt super versatile! Le poți adăuga proaspete, conservate sau congelate în salate de asemenea  le poți găti ca garnituri sau chiar ca fel principal. Încearcă să folosești legume de diferite culori, pentru a obține o varietate de nutrienți.

Poți să le gătești la abur sau la grătar pentru a schimba aromele și a găsi combinația preferată. Doar fii atent la cantitatea de ulei și sosuri, ca să nu adaugi prea multe calorii.

Cerealele integrale sunt o alegere excelentă pentru mese sănătoase. Când alegi alimente preparate, caută-le pe cele care au cereale integrale precizate printre primele ingrediente, cum ar fi pâinea integrală. Poți opta și pentru alimente prime, precum fulgi de ovăz, fulgi de porumb, semințele de hrișcă, quinoa sau orez brun. Încearcă să eviți gustările și prăjiturile făcute cu cereale rafinate, cum ar fi făina albă, deoarece acestea pot crește glicemia.

Pentru a reduce grăsimile saturate, optați pentru lapte fără grăsimi, iaurt și alternative de lapte de soia sau nuci (lapte de migdale). Dacă preferați lactatele cu grăsimi, alegeți versiuni cu conținut scăzut de grăsimi pentru smântână și brânză.

Carnea de vită, pui și porc sunt bune, mai ales dacă alegi variante cu mai puțină grăsime, dar e ideal să le combini cu alte surse de proteine. Peștele, fasolea, mazărea, nucile, semințele, soia și ouăle nu doar că îți diversifică mesele, dar îți oferă și o gamă variată de nutrienți.

Ce reprezintă procentul de 20%?

După ce ai făcut alegerea de a mânca sănătos în majoritatea timpului, ești liber să te răsfeți un pic. Poate vrei să încerci niște nachos la prânz, să te bucuri de o bucată de prăjitură sau să savurezi o înghețată. E important să te bucuri, dar fără să exagerezi. Totul este despre echilibru – câteva mici plăceri nu vor strica munca ta, dar o exagerare ar putea anula tot ce ai realizat.

DrGreen – Sursa ta de sănătate!

Bibliografie:

  • https://drmitchellkershner.com/blog/80-20-rule/
  • https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-80-20-weekend-diet
  • https://www.healthline.com/nutrition/does-80-20-diet-actually-help-you-lose-weight