Cu siguranță ai auzit de acidul hialuronic și de proprietățile sale miraculoase. Acesta este ingredientul care hidratează și menține elasticitatea pielii, fiind o componentă indispensabilă în organism.

În articolul de astăzi vom vorbi, bineînțeles, despre acidul hialuronic: ce este, care sunt beneficiile lui, în ce forme îl găsești și cum să îl folosești corect.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic a fost descoperit în anul 1934. Din punct de vedere chimic, acesta este o moleculă compusă în mare parte din zaharuri, care se găsește în țesutul conjunctiv al organismului și în piele.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția naturală de acid hialuronic din țesuturi scade.

Tehnicile moderne din prezent permit sintetizarea și producerea mai multor tipuri de acid hialuronic. Acestea se folosesc atât în medicină, cât și în cosmetică.

acidul hialuronic beneficii

Beneficiile acidului hialuronic

Acidul hialuronic aduce numeroase beneficii pielii și poate fi administrat sub formă de injecții, fiole, pastile sau ca parte integrantă a produselor cosmetice.

Acidul hialuronic în medicină

Acidul hialuronic care este folosit în domeniul medicinei este sintetizat în laborator și are următoarele utilizări:

  • Tratează osteoporoza; datorită capacității sale de a lubrifia și de a proteja articulațiile și cartilajele, acidul hialuronic poate fi administrat pacienților care suferă de osteoporoză. Acesta are rolul de a amortiza șocurile din articulații.
  • Tratează probleme la nivelul ochilor; în timpul intervențiilor chirurgicale, acidul hialuronic se administrează cu scopul de a înlocui fluidele naturale, astfel încât ochiul să rămână umed și hidratat.
  • Vindecă rănile de la nivelul pielii; acidul hialuronic se folosește pentru tratarea arsurilor sau leziunilor, pentru că regenerează și cicatrizează pielea. Folosirea lui este recomandată când leziunile nu sunt foarte extinse sau grave.

Acidul hialuronic în cosmetică

Acidul hialuronic poate fi injectat sau administrat local. Injectat, acesta are efect puternic antirid, iar folosit local, hidratează pielea, previne îmbătrânirea prematură şi redă elasticitatea tenului, reducând liniile fine. Majoritatea produselor de îngrijire care conțin acid hialuronic sunt sub formă de creme hidratante sau seruri.

Datorită beneficiilor pe care le are asupra pielii, acidul hialuronic este unul dintre cele mai eficiente tratamente folosite in cosmetică:

  • Hidratează și menține elasticitatea pielii; cremele și fiolele cu acid hialuronic, utilizate în mod regulat, hidratează pielea și îi oferă fermitate și elasticitate.
  • Reduce efectele îmbătrânirii; acidul hialuronic stimulează producția de colagen, fiind eficient în reducerea ridurilor și prevenirea efectelor îmbătrânirii.
  • Umple cicatricile lăsate de acnee, grație capacității sale de a atrage moleculele de apă.
  • Previne uscarea pielii; datorită rolului hidratant, cremele cu acid hialuronic previn uscarea pielii și o mențin hidratată și strălucitoare.
  • Protejează împotriva radicalilor liberi; acidul hialuronic acționează ca un antioxidant, care are rolul de a proteja pielea împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi.

acidul hialuronic utilizare

Efectele diminuării acidului hialuronic în organism

Odată cu diminuarea acidului hialuronic din organism, apar probleme precum:

  • Uscarea pielii;
  • Apariția ridurilor la nivelul tenului;
  • Vindecarea mai înceată a leziunilor cutanate;
  • Apariția afecțiunilor articulare.

Cum folosești corect acidul hialuronic?

Acidul hialuronic poate avea efectul opus hidratării dacă nu îl folosești corect. De aceea, îți recomandăm câteva lucruri pe care să le ai în vedere, pentru o eficiență maximă.

  • Mediul în care respiră pielea ta este foarte important. Acidul hialuronic funcționează atrăgând apa din atmosferă în piele, de aceea este ineficient dacă este folosit într-un mediu foarte uscat. Atunci când nu există apă în atmosferă, o va atrage pe cea deja existentă în celulele tale, accentuând deshidratarea. De aceea, e important să ai un umidificator acasă sau la birou.
  • Trebuie să te hidratezi bine. Acidul hialuronic nu aduce un aport de hidratare propriu-zis. El atrage apa în celule, așa că este important să îi oferi o cantitate potrivită de apă.
  • Înainte de a folosi acid hialuronic, curăță fața cu un gel blând, apoi șterge-o cu prosopul prin tapotare.
  • Aplică serurile cu acid hialuronic pe pielea umedă. Dacă îl aplici pe pielea uscată, acesta tinde să atragă rezervele de hidratare din profunzimea pielii pentru a o hidrata la suprafață, ceea ce poate cauza deshidratare profundă.
  • Aplică, după folosire, crema ta hidratantă obișnuită, pentru a proteja stratul de hidratare de dedesubt.

acidul hialuronic forme

Forme de administrare a acidului hialuronic

Pielea noastră are nevoie de acid hialuronic pentru că acesta acționează ca un burete care absoarbe apa și o păstrează în toate țesuturile epiteliale și nu numai, dar, trebuie să fim atenți să nu facem abuz de această substanță.

Ca formă de administrare, există mai multe variante prin care acidul hialuronic poate fi absorbit total sau local, în funcție de nevoi. Astfel, există injecții cu acid hialuronic, capsule, fiole, cremă sau acid hialuronic special pentru riduri. Întrucât, odată cu înaintarea în vârstă, producția de acid hialuronic scade, e indicat să folosim astfel de produse, care să suplimenteze necesarul de acid hialuronic pentru a ne menține cartilajele și articulațiile sănătoase, iar pielea tânără.

Aplicarea cremelor cu acid hialuronic conduce în timp la netezirea liniilor fine și la corectarea ridurilor de expresie.

fiole acid hialuronicFiole cu acid hialuronic

Fiolele cu acid hialuronic sunt destinate uzului extern. Acestea conțin cantități concentrate de acid. Se aplică la nivel cutanat, pentru ca pielea să beneficieze de hidratare intensivă și de menținerea apei în țesuturi pentru o perioadă cât mai îndelungată.

ser acid hialuronicSerurile cu acid hialuronic

Serurile oferă un efect de lifting natural, având o textură fluidă. Acestea sunt absorbite instant în piele. Formula sa oferă hidratare și îngrijire completă a pielii.

crema ziCremă lifting de zi cu acid hialuronic

Crema mătăsoasă este rapid absorbită în piele, iar formula cu acid hialuronic cu efect triplu și ulei prețios de karanja oferă hidratare și îngrijire completă a pielii. Se aplică dimineața.

crema noapteCremă lifting de noapte cu acid hialuronic

Crema de noapte stimulează propriul sistem de colagen al pielii datorită complexului special Green Lift. Pielea pare plină, iar regenerarea sa este susținută activ. Hrănește intens și susține regenerarea pielii noastre în timpul nopții.

acidul hialuronic crema ochiCremă pentru zona ochilor

Ridurile de expresie apar foarte ușor în zona ochilor, de aceea este recomandată o îngrijire specială a zonei, pentru ca pielea să se mențină hrănită și strălucitoare.

mascaMăștile cu acid hialuronic

Măștile cu acid hialuronic pot fi folosite săptămânal pe orice tip de ten, deoarece sunt concepute să nu încarce porii și să ofere hidratare profundă. Doza de acid hialuronic pe care o conține masca atrage apa ca un magnet și o menține la nivelul tenului, iar rezultatul este o piele vizibil întinerită și elastică.

acidul hialuronic fond de tenFond de ten cu acid hialuronic

Fondurile de ten care conțin acid hialuronic sunt o opțiune suplimentară pentru un plus de hidratare. Acestea stimulează producerea de colagen a pielii și lasă un aspect plăcut, fără imperfecțiuni.

unt de corpUnturi și creme de corp 

Este important să nu ne neglijăm nici pielea corpului, aceasta având și ea nevoie de fermitate și hidratare, în special în zonele mai uscate ale pielii.

În ziua de astăzi, există multe produse pe bază de acid hialuronic, de la diverși furnizori. Vă invităm pe pagina noastră pentru a-i descoperi și a vă convinge singuri.

acidul hialuronic alimente

Alimente care conțin acid hialuronic

Acidul hialuronic se regăsește și în alimente, unele dintre acestea prelungind viața acidului hialuronic din țesuturi:

  • Legume și fructe. Varza Kale, avocado, nucile, semințele, spanacul, cartofii si cartofii dulci sunt benefici pentru producția de acid hialuronic, iar citricele și roșiile îl mențin în organism pentru o perioadă îndelungată.
  • Peștele
  • Carnea de pasăre.
  • Alte alimente ce conțin acid hialuronic: soia, păstârnacul, anghinarea.

Sursă foto: Freepik