Nucile caju sunt tot mai populare în rândul consumatorilor. Nu numai că sunt extrem de gustoase, însă sunt și bogate din punct de vedere nutrițional și au o mulțime de beneficii pentru sănătate. În acest articol vom afla mai multe despre aceste nuci de caju.

Ce sunt nucile de caju

Nucile caju sunt originare din Brazilia, însă sunt cultivate și în țări precum India, Sri Lanka, Kenya sau Tanzania.

Acestea au un gust ușor dulceag, deosebit față de cel al altor nuci. Conțin o mulțime de substanțe nutritive și sunt foarte sațioase.

nuci de caju beneficii

Beneficiile nucilor de caju

Datorită conținutului bogat de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, consumul de caju are multe beneficii:

1. Contribuie la întărirea sistemului cardiovascular și la prevenirea bolilor cardiovasculare

Datorită bogăției de nutrienți, vitamine și minerale, nucile caju sunt adesea recomandate în vederea întăririi sănătății inimii. Acestea sunt o sursă bogată în fibre alimentare și acizi grași, care au un rol important în scăderea nivelului colesterolului. Grăsimile dietetice din componența nucilor caju ajută organismul să absoarbă vitaminele solubile și să producă acizi grași, care previn formarea cheagurilor de sânge.

2. Ajută sistemul nervos

Nucile caju conțin mai multe vitamine din complexul B, printre care și vitamina B1, care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic.

3. Ajută organismul în lupta cu radicalii liberi

Datorită proprietăților antioxidante, caju este eficient și în combaterea radicalilor liberi și prevenirea efectelor acestora, așa cum este îmbătrânirea prematură a țesuturilor.

4. Protejează vederea

Conținutul de progesteron din nucile caju asigură protecție oculară, împiedicând degenerarea mușchilor ochiului și apariția cataractei.

5. Te ajută să-ți controlezi greutatea corporală

Caju este format în proporție de 44% din grăsimi, însă este în același timp bogat în nutrienți, minerale și acizi grași care exercită un efect pozitiv asupra greutății corpului.

Datorită fibrelor conținute, caju poate duce la instalarea senzației de sațietate.

6. Fortifică musculatura

Datorită conținutului ridicat de magneziu, caju este potrivit pentru menținerea sănătății țesuturilor musculare.

7. Împiedică instalarea anemiei

Datorită conținutului de fier, caju poate contribui la prevenția anemiei și a apariției stărilor specifice acesteia, precum oboseală cronică, stări de moleșeală și predispoziție la infecții, dacă sunt consumate regulat.

8. Satisfac necesarul de minerale al organismului

Nucile de caju sunt o sursă abundentă de minerale esențiale: o sursă excelentă de cupru, magneziu, mangan și o sursă bună de fier, fosfor, potasiu, zinc și seleniu.

9. Ajută în insomnii

Caju conține un aminoacid numit triptofan, pe care creierul îl transformă ulterior în serotonină, care te poate ajuta să te relaxezi și să ai un somn mai odihnitor.

nuci de caju contraindicatii

Contraindicații nuci de caju

Din păcate, nucile de caju au și câteva contraindicații:

  • În cazul pietrelor la rinichi, este recomandată limitarea consumului de nuci de caju.
  • Alergiile alimentare, care pot fi declanșate de aceste nuci.
  • Dermatita de contact, care se manifestă prin formarea unei eczeme în jurul gurii.

nuci de caju mod de consum

Mod de consum

Nucile de caju pot fi consumate crude sau prăjite. Bineînțeles, în formă crudă își păstrează cel mai bine proprietățile.

Vă recomandăm câteva variante de caju:

caju bioplanet

Caju bio 350g BioPlanet

 

 

 

 

nuci_caju_cuore_verdeCaju crud 250g Cuore Verde

 

 

 

Nucile caju pot fi consumate alături de alte nuci sau fructe uscate, precum merișoarele, prunele deshidratate sau caisele confiate. Poți adăuga caju în salate de fructe și de legume sau în preparate culinare mai complexe.

De asemenea, nucile de caju pot fi consumate sub formă de lapte, unt sau brânză.

Lapte de caju

Laptele de caju se poate folosi pentru a înlocui laptele de vacă în orice rețetă culinară. Acesta este cel puțin la fel de gustos, dacă nu chiar mai gustos decât celelalte tipuri de lapte vegetal.

Unt de caju

Untul de caju se poate consuma întins pe pâine sau pe diferiți biscuiți, dar se poate folosi și pentru prăjituri.

unt de cajuUnt de caju bio 250g Terrasana

 

 

 

unt de caju beneficii

 

Unt de caju bio 350g Horizon

 

 

Indiferent de preferințele tale culinare, este foarte ușor să introduci nucile de caju în alimentația ta.

Sursă foto: Freepik