Nucile caju sunt tot mai populare în rândul consumatorilor. Nu numai că sunt extrem de gustoase, însă sunt și bogate din punct de vedere nutrițional și au o mulțime de beneficii pentru sănătate. În acest articol vom afla mai multe despre aceste nuci de caju.
Ce vei afla în acest articol
Ce sunt nucile de caju
Nucile caju sunt originare din Brazilia, însă sunt cultivate și în țări precum India, Sri Lanka, Kenya sau Tanzania.
Acestea au un gust ușor dulceag, deosebit față de cel al altor nuci. Conțin o mulțime de substanțe nutritive și sunt foarte sațioase.
Beneficiile nucilor de caju
Datorită conținutului bogat de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, consumul de caju are multe beneficii:
1. Contribuie la întărirea sistemului cardiovascular și la prevenirea bolilor cardiovasculare
Datorită bogăției de nutrienți, vitamine și minerale, nucile caju sunt adesea recomandate în vederea întăririi sănătății inimii. Acestea sunt o sursă bogată în fibre alimentare și acizi grași, care au un rol important în scăderea nivelului colesterolului. Grăsimile dietetice din componența nucilor caju ajută organismul să absoarbă vitaminele solubile și să producă acizi grași, care previn formarea cheagurilor de sânge.
2. Ajută sistemul nervos
Nucile caju conțin mai multe vitamine din complexul B, printre care și vitamina B1, care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic.
3. Ajută organismul în lupta cu radicalii liberi
Datorită proprietăților antioxidante, caju este eficient și în combaterea radicalilor liberi și prevenirea efectelor acestora, așa cum este îmbătrânirea prematură a țesuturilor.
4. Protejează vederea
Conținutul de progesteron din nucile caju asigură protecție oculară, împiedicând degenerarea mușchilor ochiului și apariția cataractei.
5. Te ajută să-ți controlezi greutatea corporală
Caju este format în proporție de 44% din grăsimi, însă este în același timp bogat în nutrienți, minerale și acizi grași care exercită un efect pozitiv asupra greutății corpului.
Datorită fibrelor conținute, caju poate duce la instalarea senzației de sațietate.
6. Fortifică musculatura
Datorită conținutului ridicat de magneziu, caju este potrivit pentru menținerea sănătății țesuturilor musculare.
7. Împiedică instalarea anemiei
Datorită conținutului de fier, caju poate contribui la prevenția anemiei și a apariției stărilor specifice acesteia, precum oboseală cronică, stări de moleșeală și predispoziție la infecții, dacă sunt consumate regulat.
8. Satisfac necesarul de minerale al organismului
Nucile de caju sunt o sursă abundentă de minerale esențiale: o sursă excelentă de cupru, magneziu, mangan și o sursă bună de fier, fosfor, potasiu, zinc și seleniu.
9. Ajută în insomnii
Caju conține un aminoacid numit triptofan, pe care creierul îl transformă ulterior în serotonină, care te poate ajuta să te relaxezi și să ai un somn mai odihnitor.
Contraindicații nuci de caju
Din păcate, nucile de caju au și câteva contraindicații:
- În cazul pietrelor la rinichi, este recomandată limitarea consumului de nuci de caju.
- Alergiile alimentare, care pot fi declanșate de aceste nuci.
- Dermatita de contact, care se manifestă prin formarea unei eczeme în jurul gurii.
Mod de consum
Nucile de caju pot fi consumate crude sau prăjite. Bineînțeles, în formă crudă își păstrează cel mai bine proprietățile.
Vă recomandăm câteva variante de caju:
Nucile caju pot fi consumate alături de alte nuci sau fructe uscate, precum merișoarele, prunele deshidratate sau caisele confiate. Poți adăuga caju în salate de fructe și de legume sau în preparate culinare mai complexe.
De asemenea, nucile de caju pot fi consumate sub formă de lapte, unt sau brânză.
Lapte de caju
Laptele de caju se poate folosi pentru a înlocui laptele de vacă în orice rețetă culinară. Acesta este cel puțin la fel de gustos, dacă nu chiar mai gustos decât celelalte tipuri de lapte vegetal.
Unt de caju
Untul de caju se poate consuma întins pe pâine sau pe diferiți biscuiți, dar se poate folosi și pentru prăjituri.
Unt de caju bio 250g Terrasana
Indiferent de preferințele tale culinare, este foarte ușor să introduci nucile de caju în alimentația ta.
Sursă foto: Freepik