Știm că un zâmbet alb și strălucitor este visul oricărei persoane, însă nu toată lumea își permite tratamente costisitoare pentru realizarea acestui vis. De aceea, am întocmit lista celor mai eficiente metode de albire a dinților în mod natural.
Dinții sunt acoperiţi la exterior de smalţ. Suprafaţa smalţului este acoperită cu numeroşi pori în care pot pătrunde particule din alimente, cafea, tutun sau alţi coloranţi alimentari care pot păta dinţii. În timp, culoarea dinţilor va deveni din ce în ce mai întunecată, din cauza acestor pete. Albirea dinților este procedeul care ajută la îndepărtarea petelor, făcând dinții mai albi și mai strălucitori.
Cauzele îngălbenirii dinților
Îngălbenirea dinţilor poate avea mai multe cauze, precum:
- Alimentaţia. Alimentele închise la culoare, cele cu aciditate ridicată şi coloranţii alimentari sunt cele care afectează cel mai des culoarea dinţilor. Printre acestea se numără vinul roşu, ceaiul negru, cafeaua, băuturile carbogazoase, fructele de pădure, sosurile de soia şi roşii, sfecla etc.
- Înaintarea în vârstă. Structura dinţilor suferă modificări care pot duce la îngălbenirea dinţilor.
- Fumatul. Nicotina se depune pe smalţul dinţilor, iar în timp, produce îngălbenirea dinţilor şi alte probleme ale gingiilor.
- Fluorul în exces. Acesta poate fi găsit în apa pe care o bem, dar şi în pasta de dinţi. Este recomandat să folosim o cantitate mică de pastă de dinţi atunci când ne spălăm, de mărimea unui bob de mazăre.
- Unele medicamente. Antibioticele precum amoxicilina, minociclina sau tetraciclina pot afecta culoarea dinților.
- Igiena dentară deficitară; În cazul în care nu ne spălăm pe dinţi de cel puţin două ori pe zi şi nu folosim şi aţă dentară, aceştia se vor îngălbeni mult mai repede.
Bineînțeles, nuanța dinților poate să aibă și o cauză genetică.
Metode de albire a dinților
- Alimente pentru albirea dinților. Există alimente pe care le puteţi introduce în dieta zilnică, alimente care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare şi a bacteriilor care pot colora dinţii. Puteţi consuma mere, morcovi, căpşuni, ţelină, kiwi sau cereale integrale. Acestea conţin şi vitamine care ajută la păstrarea unor dinţi sănătoşi.
- Pasta de dinți pentru albire. Aceasta conţine microparticule speciale care ajută la îndepărtarea petelor de pe suprafaţa dinţilor.
- Benzi de albire a dinților. Acestea sunt foarte subţiri și transparente care conţin peroxid de hidrogen şi le poţi aplica direct pe suprafaţa dinţilor.
- Gel pentru albire și alte kit-uri.
-
Remedii naturale de albire a dinților
Bicarbonatul de sodiu. Este indicat să vă spălați pe dinţi cu o soluţie formată din apă şi bicarbonat o dată pe săptămână. Periați dinţii timp de 2 minute, apoi clătiți bine gura cu apă.
Cărbunele activ. Adăugați praful de cărbune dintr-o capsulă sau dintr-o tabletă pisată pe periuţa de dinţi, periați timp de 3-5 minute şi clătiți bine cu apă pentru a îndepărta tot cărbunele. Puteţi efectua această procedură o dată pe săptămână.
Suc de lămâie şi apă. Un amestec din două părţi egale de suc de lămâie şi apă vă poate ajuta să restabiliţi culoarea dinţilor şi să dezinfectaţi complet cavitatea orală.
Oţet de mere şi apă. Diluaţi o jumătate de linguriţă de oţet de mere într-un pahar cu apă. Clătiţi-vă gura cu această soluţie în fiecare dimineaţă înainte de a vă spăla dinţii.
Căpşuni. Pisați o căpşună coaptă şi periaţi-vă dinţii cu pasta rezultată timp de câteva minute. Este recomandat să folosiţi această metodă doar de 1-2 ori pe lună.
Pastă de dinţi, sare, bicarbonat de sodiu şi suc de lămâie. Se amestecă o lingură de pastă de dinţi, un vârf de sare, puţin bicarbonat de sodiu şi 4-5 picături de suc de lămâie. Periaţi dinţii cu acest amestec timp de 4 minute. Utilizaţi această metodă o dată la două luni.
Coajă de portocală sau de lămâie, rasă şi uscată. Periați dinții cu aceasta. Este un proces lent de albire, dar cu rezultate foarte bune.
Bineînțeles, pentru a ajuta procesul de albire, este recomandat să evitați alimentele și obiceiurile nesănătoase menționate la începutul articolului.
Sperăm că v-am ajutat cu sfaturile de mai sus. Așteptăm să le încercați și să împărtășiți și cu noi rezultatele.
Sursă foto: Freepik