În această perioadă, numeroase persoane sunt dornice să respecte postul Crăciunului, ce se întinde pe durata a 40 de zile. După cum deja știți, alimentele precum: carne, lapte, ouă, nu vor putea fi consumate în post. Însă, acest lucru legat de interdicțiile alimentare, nu trebuie privit ca o restricție, ci, mai degrabă, ca o pregătirea a corpului înainte de sărbatori, ori, ca o oportunitate de a încerca arome și rețete noi și sănătoare.
Și, totuși, în afară de clasicele alegeri de post (cartofii, tocănițele, zacusca, pateul), de unde ne putem încărca bateriile? Ce alimente ne pot diversifica meniul, pentru a nu ne simți limitați în a opta de fiecare dată pentru același fel de mâncare?
Iată 4 alimente ce te salvează din dilema tipica: Ce să mănânc pe timp de post?
• Humusul – este o pastă moale, preparată din năut și sos tahini, cel mai adesea, consumat în ţări precum Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru şi Lebanon. La noi în țară, nu se bucură de aceași popularitate, însă, reprezintă o alternativa perfectă pentru pateurile clasice din carne sau legume. Ceea ce trebuie să cunoaștem sunt proprietăţile sale nutriţionale excepţionale: este bogat în proteine, în fibre și în acid folic, poate reduce colesterolul, este o sursă importantă de acizi graşi esenţiali omega-3.
– Este ușor de gătit.
– Poate fi consumat în diferite feluri: ca pate, în loc de sosuri în salate, în combinație cu peștele.
– Dacă gustul nu este tocmai „pe gustul tău”, poate luate diferite arome combinat fiind cu diverse condimente (boia, busuioc, cimbru etc), legume (fasole, linte, mazăre, avocado) sau chiar cu seminţe.
• Avocado – cel mai adesea recunoscut din rețeta de Guacamole, este un fruct considerat superaliment, conținând un număr important de fibre, antioxidanți, substanțe nutritive. Avocado prezintă un conținut mic de grăsimi saturate, astfel că, la finalul postului, nu vei mai simți că porțiile de cartofi și-au pus amprenta pe greutatea ta. Este sățios și îți va ține de foame, indiferent de cum sau când alegi să îl introduci în alimentația ta.
– Îl poti adăuga atât în mâncare (în salate, la paste sau orez, pe grătar, cu ouă), cât și în deserturi (la smoothie-uri, la batoane sau prăjituri proteice), supe.
– În cazul în care nici acest gust nu te încântă, îl poți încerca măcar ca pe un substituient al uleiului clasic de floarea soarelui, fiind mult mai sănătos.
– Poate nu știați, dar avocado îmbunătățește memoria, deci, vei reține mai ușor rețeta de Guacamole.
• JackFruit – sau „Carne vegană” este un fruct exotic, cunoscut, mai ales, de persoanele vegetariene, fiind o sursă de vitamina C și având seminţe bogate în potasiu, calciu, proteine, fier. La o primă vederă, după gătire, ai putea fi păcălit că ceea ce ai în farfurie este carne și chiar și gustul te va duce cu gândul la carnea de porc. Dar mintea doar îți joacă feste. Mănăncă un fruct acum și lasă friptura de porc pentru seara de Crăciun.
– Se combină ușor și gustos cu diferite alte alimente și îți potolește, nu doar păcălește foamea, ori pofta de carne.
– Fructul poate fi încercat și ca supă sau sucuri, prezentând un gust inedit, neasemanator cu alte fructe.
– Este o variantă atractivă, nouă și o încurajare de a te juca cu diferite noi alimente.
• Terci de ovăz cu lapte de soia/migdale/cocos (după gust) – pentru când apare pofta de dulce, încearcă fulgii de ovăz. Aceștia au un conținut bogat de fibre, vitamine și antioxidanți, precum și numeroase beneficii pentru sănătate. Dacă încă nu ai încercat terciul de ovăz, ai libertatea să probezi cu mai multe tipuri de lapte vegetal, până îți descoperi gustul preferat. Fie că alegi laptele de soia, de migdale, de cocos, ori chiar de orez, poți apoi să alegi și cu ce să îl îndulcești (orice fruct, semințe, dulceață, miere, scorțișoară, cacao).
– Este simplu de preparat.
– Îți permite să variezi ingredientele.
– Ovăzul absoarbe cantități considerabile de apă și, asfel, ține foamea departe pentru mai mult timp.
Surse foto: Freepik.