Cola, Fanta sau Sprite? Ce ai zice mai bine de Sirop de muguri de brad, de cătină sau ghimbir?
Sunt seri în care simțim o puternică poftă de „dulce”. De multe ori, acesta este motivul consumului de suc și băuturi carbogazoase cu diferite arome. Însă, pe lângă gustul plăcut și satisfacerea poftei, aduc cu ele și diverși aditivi alimentari sau E-uri. Aceștia din urmă, au rol de a stabiliza gustul, culoarea și de a asigura rezistența la alterare a sucurilor, dar, consumați în cantități mari și constant, pot fi periculoși afectând diferite sisteme ale organismului, de la cel digestiv, la cel respirator.
Tocmai de aceea, un bun înlocuitor al tipicelor sucuri renumite, poate fi siropul natural.
Siropurile naturale sunt obținute din plante medicinale, fructe și legume, ori aceste trei variante pot fi combinate în numeroase moduri, în funcție de gustul și preferințele fiecărui consumator. Ceea ce toate au în comun, indiferent de principalul aliment component sunt faptul că reprezintă un tonic natural pentru organism. Cel mai adesea, acestea nu conțin conservanți nocivi și sunt din ingrediente 100% naturale, presate la rece, fără zahăr.
Așa că, fie că decizi să le prepari chiar tu singur acasă, fie preferi să încerci variantele deja preparate și ambalate, îți oferim câteva sugestii de siropuri naturale pe care le poți adăuga în cămara ta iarna aceasta și câteva dintre beneficiile lor pentru organism.
Probabil cei mai mulți dintre noi au încercat măcar odată unul dintre aceste siropuri, fiind cele mai cunoscute:
♦ Siropul de MUGURI DE BRAD: are un gust proaspăt, ușor dulceag și este foarte eficient în reducerea apetitului exagerat de dulciuri ale copiilor. Poate fi adăugat chiar și în ceaiuri și s-a dovedit a fi benefic în cazuri de bronșită, astm bronșic, faringită, sinuzită, gripă, guturai, având proprietăți antimicrobiene.
♦ Siropul de CĂTINĂ: este preparat din fructele dulci-acrişoare și întărește sistemul imunitar și sistemul nervos. Are un efect energizant și îți conferă o stare de bine. Stimulează optimismul și luptă împotriva gripei.
♦ Siropul de FRUCTE DE PĂDURE (zmeură, afine, mure, merișoare): fiecare fruct de pădure în parte prezintă anumite beneficii specifice, însă, toate reprezintă un antioxidant natural (fiind bogate în vitamina C) și o sursă de energie. Au efecte antigripale, întărind imunitatea, dar și sistemele nervos și digestiv. Un plus îl reprezintă și frumoasa culoare naturală rezultată din aceste fructe, care atrage de la o primă vedere prin intensitate.
Însă, mai puțini dintre noi am încercat și alte arome și variante ale acestor siropuri. Câteva dintre cele ce merită probate sunt:
♦ Siropul de GHIMBIR: are o aromă ușor iute, tăioasă sau mentolată și aromată, fiind o surpriză de gusturi combinate. De cele mai multe ori, pentru siropuri ghimbirul este combinat cu miere sau cu mentă. Ghimbirul este cunoscut pentru efectul său similar cu antibioticele în infecții cu Staphylococcus aureus, pentru rolul antifungic și ameliorarea tulburărilor gastrice.
♦ Siropul de FRUCTE DE SOC: este o bautură gustoasă și răcoritoare, de o culoare violet închis, spre negru. Acest sirop nu este doar arătos prin culoare și gust, ci are și un important rol în reglarea nivelul colesterolului, prevenția și ameliorarea afecțiunilor ochilor (mulțimită vitaminelor A și B6, găsite în fructele de soc într-un conținut mare).
♦ Siropul de ARONIA: cu un gust proaspăt, ușor amărui, merge foarte bine combinat cu apă sau limonada. Fructele de aronia sunt alimentul ce prezintă una dintre cele mai mari valori de antioxidanți, totodată,echilibrează metabolismul și scad nivelul hormonilor de stres, dar refac și tonusul vaselor capilare.
Fă-ți, așadar, curaj și experimentează cu numeroase arome de siropuri naturale! Combină-le cu condimentele tale preferate și îmbrățișează stilul de viață sănătos cu ajutorul acestor produse!
Surse foto: Freepick.