Astăzi îți împărtășim câteva idei de rețete de Paște vegetariene și vegane care pot înlocui cu succes preparatele clasice din această perioadă, arătând la fel de spectaculos și fiind la fel de gustoase. Anul acesta încearcă să pui pe masă feluri de mâncare cât mai sănătoase.
Ce vei afla în acest articol
Sfaturi pentru masa de sărbători
Înainte de a îți prezenta rețetele, iată câteva sfaturi pentru a evita un dezechilibru în alimentație:
- Menține, pe cât posibil, un orar regulat al meselor.
- Evită mâncatul „de plictiseală”.
- Limitează consumul de alimente dulci.
- Alege o farfurie mai mică.
- Dacă decizi să consumi și carne, fă acest lucru cu moderație și evită pe cât posibil carnea grasă.
Aperitiv
Ardei umpluți cu salată grecească
Ingrediente:
- 800 g roșii cherry
- 400 g brânză feta
- 2 castraveți mici
- 1-2 cepe roșii
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță oregano
- 4-6 linguri ulei de măsline
- 2 lingurițe oțet balsamic
- sare
- piper
- 1 linguriță zahăr
- 200 g măsline Kalamata
- 6 ardei colorați
Mod de preparare:
Spală roșiile și taie-le în sferturi, taie cubulețe castraveții curățați de coajă și brânza feta și pune-le într-un bol. Adaugă măslinele și ceapa roșie tocată. Spală ardeii, taie-i pe jumătate, elimină cotoarele și spală-i pentru a elimina semințele. Într-un vas, amestecă uleiul cu oțetul balsamic, zahărul, sarea, piperul, cimbrul și oregano, apoi toarnă-l peste salată și amestecă totul. Umple ardeii cu salata.
Salată de boeuf vegană
Ingrediente:
- 5 cartofi fierți în coajă
- 6 morcovi fierți
- 1 felie de țelină fiartă
- 150 g mazăre
- 4-5 castraveți murați
- 3-4 linguri maioneză vegană
- sare
- piper
Mod de preparare:
Fierbe cartofii, morcovii și felia de țelină. După ce s-au fiert, curăță cartofii de coajă și taie mărunt toate ingredientele.
Pentru maioneză, ai nevoie de:
- 150 ml lapte de soia
- 300 ml ulei
- sare
- 1 linguriță muștar
- 1 lingură suc lămâie
Pune în vasul mixerului vertical laptele, uleiul și sarea. Introdu mixerul până în fundul vasului, pornește-l și menține în acea poziție până se îngroașă compoziția. Adaugă muștarul și sucul de lămâie și mixează ridicând ușor de jos în sus până compoziția arată ca maioneza obișnuită.
Pune toate ingredientele într-un bol, adaugă sare, piper și maioneză, apoi amestecă până se omogenizează.
Fel principal
Sarmale cu ciuperci
Ingrediente:
- 1 varză murată mare
- 450 g ciuperci
- 1 morcov
- 1 felie mică de țelină
- 1 ceapă mare
- 130 g orez
- 300 ml suc de roșii
- 3 linguri pastă de roșii
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1/2 legătură pătrunjel verde
- sare
- piper
- 2 crenguțe de cimbru
- 1 praf de oregano
- ulei
Mod de preparare:
Călește ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri de ulei, adaugă jumătate din morcovul ras și călește-le împreună încă 1 minut. Pune și ciupercile tocate mărunt peste acestea. După ce se înmoaie puțin compoziția, adaugă orezul, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt și lasă compoziția pe foc încă 1-2 minute. Adaugă câte o lingură de compoziție în fiecare frunză și rulează sarmaua. Pune câteva frunze de varză pe fundul oalei împreună cu restul de morcov ras și țelina rasă fin. Amestecă sucul cu pasta de roșii și pune cam 1/3 din cantitate peste compoziția de pe fundul oalei, apoi începe să aranjezi sarmalele cu crenguțe de cimbru printre acestea și puțin oregano uscat presărat. La final, toarnă restul de suc
de roșii, mai pune un rând de frunze de varză, adaugă uleiul și apă fierbinte până la nivelul sarmalelor și lasă-le la fiert aproximativ 30 minute la foc mediu cu capacul pus. Completează cu apă dacă este nevoie. La final, pune-le la cuptor pentru aproximativ 50 de minute.
Drob vegetarian cu ciuperci
Una dintre clasicele rețete de Paște este, bineînțeles, drobul.
Ingrediente:
- 1 kg de ciuperci
- 10 ouă
- 2 legături de pătrunjel
- 4 legături de mărar
- 7 legături de ceapă verde
- sare
- piper
- unt
Mod de preparare:
Curăță, spală și taie mărunt ciupercile, apoi taie mărunt și ceapa, mărarul și pătrunjelul. Călește în unt încins ciupercile și jumătate din cantitatea de ceapă. Când sunt gata, amestecă cu restul de ceapă și verdețuri și condimentează după gust. Bate 8 ouă și adaugă-le în compoziție, amestecând până se omogenizează tot. Toarnă într-o tavă de cozonac tapetată cu hârtie de copt, iar deasupra toarnă 2 ouă bătute, care vor forma crusta. Bagă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 60 de min.
Desert
Carrot cake vegan
Ingrediente:
- 90g morcov ras
- 80ml ulei vegetal
- 3 linguri zahăr brun
- 1 linguriță esență de vanilie
- 120ml lapte de migdale
- 180g cană făină
- 180g alune mărunțite
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/2 linguriță nucșoară măcinată
- 1/2 linguriță ghimbir măcinat
- 1/2 linguriță sare
- 4 curmale
- 225g cremă de brânză vegană
- 2 lingurițe de suc de lămâie
- 1 linguriță vanilie
- 50g zahăr pudră
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și unge o tavă de copt. Curăță și rade morcovii. Într-un bol mare, amestecă uleiul, zahărul și vanilia până ce zahărul începe să se dizolve, apoi adaugă laptele, făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, ghimbirul, nucșoara și sarea și amestecă ușor. Adaugă alunele, curmalele și morcovul ras. Pune compoziția în tava de copt și lasă la cuptor până când devine ușor aurie. Între timp, pregătește glazura. Într-un bol, adaugă crema de brânză, 2 lingurițe de suc de lămâie, 1 linguriță de vanilie, 50g zahăr pudră și amestecă cu un mixer, până crema devine pufoasă. Întinde glazura peste blat.
Cozonac vegan
Ingrediente:
- 300 g fulgi de ovăz
- 200 g curmale
- 50 g smochine
- 200 g nuci
- 100 g miere
- 30 g cacao
- 50 ml suc de portocale
- 1/2 linguriță scorțișoară
- stafide
Mod de preparare:
Curmalele şi smochinele se lasă la hidratat în apă, timp de 2 ore. Apa în care s-au hidratat se păstrează. Mixează fulgii de ovăz și transferă-i într-un vas. Mixează curmalele, smochinele și apa în care au stat la hidratat până ce compoziţia devine un gem. Toarnă gemul peste fulgii de ovăz, amestecă bine şi frământă până are consistenţa unui aluat. Se lasă la temperatura camerei până se prepară crema. Mixează toate ingredientele pentru cremă: nucile, mierea, cacaoa, sucul de portocale şi scorţişoara. Întinde aluatul pe o folie alimentară, adăugă crema peste şi presară câteva stafide întregi. Rulează cozonacul cu ajutorul foliei alimentare și presară cacao peste el cu ajutorul unei site mici. Lasă cozonacul la congelator cel puţin 2 ore.
Pască Raw Vegană
Bineînțeles, dintr-un articol despre rețete de Paște nu putea să lipsească o rețetă de pască.
Ingrediente:
- 150 g migdale
- 200 g stafide aurii
- 210 g caju crud
- 4 linguri ulei de cocos
- 1 lingură tărâțe de psyllium
- 3 linguri de miere
- 1 lingură semințe de mac
- 1/2 linguriță extract de vanilie
- 1/2 linguriță esență de rom
- un praf de sare
Mod de preparare:
Migdalele, stafidele aurii și nucile caju trebuie lăsate la înmuiat minim o jumătate de oră. Tapetează o formă circulară cu folie de plastic. Pune migdalele în robotul de bucătărie până devin făină. Adaugă 160g de stafide și lasă-l la putere maximă încă un minut. Pune compoziția în formă, distribuind amestecul uniform. Pune nucile caju în robotul de bucătărie și lasă-le până devine o compoziție cremoasă. Adaugă uleiul de cocos, tărâțele de psyllium, mierea, extractul de vanilie, esența de rom și sarea. Mixează până se formează o pastă cremoasă. Adaugă stafidele și semințele de mac și amestecă totul cu o lingură. Adaugă și această compoziție peste blat. Lasă pasca la frigider cel puțin o oră înainte de a o servi.
Sperăm să încerci și să te bucurați de aceste rețete de Paște împreună cu cei dragi. Îți dorim să ai parte de Sărbători Pascale binecuvântate!
Sursă foto: Freepik