După cum v-am promis în articolul anterior, astăzi vom discuta despre efectele soarelui și a temperaturilor ridicate asupra pielii și a părului nostru. Data trecută am vorbit despre cum să avem grijă de noi din punct de vedere intern. Astăzi, ne vom axa mai mult pe exterior și vom învăța despre hidratarea pielii și a părului.
Soarele poate avea efecte benefice pentru pielea noastră, dar doar dacă ne expunem corespunzător acestuia, altfel rezultatul poate să fie diametral opus.
Ce vei afla în acest articol
Efectele razelor de soare
Razele de soare emit radiații ultraviolete. Acestea sunt radiații electromagnetice cu intensitate medie. În lunile de primăvară și de vară, intensitatea radiațiilor este întotdeauna mai mare decât în sezonul rece, atingând intensitatea maximă între orele 10 și 16.
Efectele pozitive ale radiațiilor solare
Expunerea la razele UV are o mulțime de beneficii pentru sănătate:
- Reglează bioritmul natural al organismului;
- Influențează pozitiv sănătatea mintală;
- Determină producția de vitamina D, care este necesară pentru un sistem osos puternic, dar și pentru buna funcționare a sistemului imunitar.
Efectele negative ale radiațiilor solare
Când expunerea la soare este îndelungată, iar pielea nu este protejată corespunzător, pot apărea efecte negative precum:
- Arsuri solare;
- Apariția petelor pigmentare;
- Îmbătrânirea prematură a pielii;
Hidratarea pielii
Importanța produselor de protecție solară
Folosirea produselor cu protecție solară ne protejează de arsuri solare, precum și de îmbătrânirea prematură sau accelerată a pielii.
Ce este SPF?
SPF-ul este unitatea prin care se măsoară nivelul de protecție împotriva radiațiilor UV.
SPF-ul sporește abilitatea pielii de a se proteja de radiațiile UV prin propriile mecanisme. Expunerea la radiațiile solare determină celulele pielii să producă melanină. Melanina este mecanismul prin care pielea se protejează în mod natural de arsurile solare. Această metodă are însă o eficacitate limitată în timp. Un SPF mai mare înseamnă o piele mai protejată.
Cu cât pielea ta este mai deschisă, cu atât factorul de protecție trebuie să fie mai mare. De asemenea, expunerea îndelungată la soare necesită un SPF mai mare.
Când și cum se aplică produsele cu protecție solară?
Pentru a fi eficiente, produsele cu protecție solară ar trebui aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, astfel încât să aibă suficient timp la dispoziție pentru a crea bariera protectoare.
De asemenea, este recomandată reaplicarea acestora din 2 în 2 ore, dar și după fiecare baie sau după activitățile sportive.
Sfaturi utile pentru protecția pielii împotriva radiațiilor solare
- Protejează-ți pielea și când nu este soare. Este recomandat să folosiți SPF și în zilele înnorate, deoarece radiațiile au capacitatea de a penetra norii.
- Protejează-ți pielea zilnic, nu doar în vacanță. Cremele și loțiunile cu SPF trebuie folosite în fiecare zi, mai ales pe timpul verii.
- Hidratează-te mai bine în zilele în care te expui la soare. Consumă mai multe lichide.
- Aplică loțiuni hidratante după expunerea la soare. Pielea este deshidratată de soare, chiar dacă este protejată cu cremă pentru protecție solară. Produsele cosmetice speciale pentru hidratarea pielii calmează inflamația, hidratează și stimulează regenerarea celulară.
- Folosește balsam pentru buze, deoarece și ele pot fi expuse acțiunii razelor solare.
Metode naturale pentru hidratarea pielii împotriva razelor UV
Și de această dată, natura vine în ajutorul nostru cu niște soluții potrivite pentru zilele cu soare, cu acțiune hidratantă asupra pielii.
Un tratament cu coenzima Q10 este perfect pentru pregătirea corpului pentru zilele însorite. Aceasta pătrunde în straturile pielii și protejează organismul împotriva radiațiilor solare.
Uleiul de cătină este un veritabil factor de protecție solară, deoarece are în compoziția sa vitamina E sau tocoferol, cel mai apreciat antioxidant natural, vitamina C și beta caroten.
Uleiul de susan este unul dintre cele mai bune produse naturale împotriva radiațiilor solare. Astfel, acesta poate bloca până la 30% din razele soarelui. Pentru a beneficia de o protecție maximă, trebuie să îl aplicați regulat, la fiecare două ore.
Uleiul de cocos reprezintă o altă alternativă la cremele de protecție solară. Acesta este foarte hidratant și are capacitatea de a bloca 30 % din razele solare. Spre deosebire de uleiul de susan, uleiul de cocos trebuie aplicat mai des, cam la o oră.
Untul de cacao este un alt aliat împotriva razelor solare, deoarece este una dintre cele mai stabile grăsimi, datorită conținutului foarte mare de antioxidanți, care protejează pielea împotriva radicalilor liberi. Untul de cacao nu se poate folosi individual ca și ingredient de protecție solară, ci numai în combinație cu alte uleiuri.
Gelul de aloe vera este o alta alternativa naturala. Planta are o acțiune foarte hidratantă, fiind folosită cu succes împotriva efectelor nocive ale soarelui. Gelul de aloe vera are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, nutritivă, emolientă și cicatrizantă.
Uleiul de măsline protejează pielea, o hidratează și în același timp, o colorează.
Ceaiul verde are același efect protector împotriva radiațiilor solare. În plus, acesta calmează inflamațiile și se poate consuma de doua ori pe zi.
Pentru o bronzare uniformă și sănătoasă, beta-carotenul are efect antioxidant, întârziind procesele de îmbătrânire. Beta-carotenul este un element întâlnit în legumele portocalii: dovleacul, cartoful dulce sau fructe: caisele și pepenele galben. Acesta protejează împotriva efectelor nocive ale radiațiilor ultraviolete.
După expunerea la soare, hidratarea pielii se poate realiza cu unt de cacao, unt de shea, lăptișor de matcă, pudră de cocos, ulei de argan.
Hidratarea părului
Și părul poate fi afectat de razele soarelui. Acestea îl usucă excesiv, îl decolorează, îl degradează și îl fac lipsit de strălucire. Vârfurile despicate sunt și ele nelipsite.
Este bine să folosiți tratamente intens hidratante pentru păr. Totodată, ar fi indicat să înlocuiți șamponul și balsamul cu unele care au și factor de protecție UV.
Pe lângă produsele de hidratare, este bine să alegem să purtăm o pălărie sau un alt accesoriu, precum o eșarfă, pentru a ne proteja părul de contactul direct cu soarele.
6 pași esențiali pentru a-ți proteja copilul de radiațiile UV și pentru a-l menține hidratat
- Limitează expunerea îndelungată a copilului la soare, în special în intervalul orar 10-16.
- Utilizează loțiuni pentru protecție solară special concepute pentru pielea sensibilă a copiilor, fără parabeni, fenoxietanol și alcool și cu spectru larg de utilizare. Aplicați o cantitate suficientă de loțiune pe pielea copiilor cu 15-30 de minute înainte ca aceștia să fie expuși la soare. Nu uitați să reaplicați la intervale de 2 ore.
- Creați bariere fizice de protecție între pielea copilului și razele soarelui. Pielea trebuie acoperită cu haine lejere, confecționate din materiale naturale, care oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete și permit aerului să circule. Utilizați pălării și șepci pentru cei mici, indiferent de intervalul orar în care sunt expuși la soare.
- Folosiți ochelari de soare. Nu doar pielea sensibilă a copiilor este vulnerabilă în această perioadă, ci și ochii lor.
- Căutați zonele cu multă umbră. Este recomandat ca atunci când ieșiți cu cel mic afară, să stați cât mai mult timp posibil la umbră, reducând expunerea acestuia la razele soarelui.
- Oferiți-i o cantitate mare de lichide pe tot parcursul zilei.
Ne auzim săptămâna viitoare cu un articol dedicat copiilor.