Nu că am putea delimita să zicem că unul e mai important decât celălalt, însă sistemul nervos central este în top când vine vorba de sănătatea unui organism. Practic de acolo începe totul. Sistemul nervos controlează toate activitățile corpului, de la respirație și ritmul cardiac până la mișcări, gânduri și emoții. Sistemul nervos cuprinde două părți principale: sistemul nervos central (SNC) care este format din creier și măduva spinării și sistemul nervos periferic (SNP) ce cuprinde toți nervii care se ramifică din măduva spinării către alte părți ale corpului.

Sistemul nervos realizează comunicarea dintre diferitele părți ale corpului și le coordonează funcțiile voluntare și involuntare. În mod special, creierul și măduva spinării integrează informațiile de la alte organe și din mediul extern, și planifică răspunsurile adecvate. Diferitele structuri din creier, implicate în funcții specifice, sunt responsabile de gândire, memorie, rațiune, înțelegere, limbaj, mișcări involuntare și voluntare, echilibru, postură, respirație, bătăile inimii, tensiunea arterială, controlul temperaturii, emoții, de ceasul biologic intern al organismului și de prelucrarea informațiilor primite prin cele cinci simțuri, cum ar fi vederea și auzul.

Deci practic, sistemul nervos este ca un fel de supercomputer al corpului uman. Și ca orice mașinărie, creierul și sistemul nervos pot înregistra anumite disfuncții, dacă nu suntem atenți la echilibrul și la sănătatea noastră. Din fericire Mama Natură este îndeajuns de darnică cu noi încât să ne ajute considerabil sau chiar să ne vindece până și din acest punct de vedere.

Iată o listă de suplimente naturale ce pot face o diferență semnificativă pentru sistemul nostru nervos:

  • 5-HTP – este un aminoacid cu rol esențial în producerea serotoninei, substanța fericirii, benefic în menținerea sănătății sistemului nervos. Mai ajută la inducerea calmului, a siguranței de sine, relaxării, dorinței și capacității de comunicare, inducerea somnului și reducerea numărului de treziri nocturne prin creșterea nivelului de melatonină. Este recomandat în depresie, anxietate, agresivitate, nesociabilitate.
  • Omega 3 – acizii Omega-3 sunt materii grase benefice, care au un rol esențial în funcționarea la parametrii optimi a sistemului cardiovascular și a creierului. Având în vedere că organismul uman nu este capabil să-i producă, se recomandă introducerea acestora în organism printr-o alimentație adecvată sau suplimente
  • Vitamina D3 – susține capacitatea de concentrare și memorare și are rol în prevenirea depresiei, fiind strâns relaționată cu starea de spirit și buna dispoziție. Poate e bine să știți că scleroza multiplă sau boala Alzheimer pot fi induse sau accentuate de lipsa vitaminei D.
  • Produsele apicole – precum polenul și mierea au un efect fantastic asupra sistemului nervos grație substanțelor nutritive pe care le au, a vitaminelor A, B, D, E, a mineralelor precum Zn, Ca, Mg, Fe, ce sprijină sănătatea sistemului nervos, ameliorând stările de anxietate și depresie.
  • Argila – nici nu știm cum să cuprindem toate beneficiile argilei, de aceea vă recomandăm să cercetați acest subiect pe cont propriu. Ce putem aminti totuși aici este că cei care consumă argilă au constatat o îmbunătățire substanțială a activității sistemului nervos, declarând că au poftă de viață. Aceste efecte se datorează conținutului de minerale si oligoelemente naturale, perfect adaptate organismului uman, care în doze optime elimină anemiile, stresul, apatia, migrenele, insomnia etc. Argila are efecte bune și în unele boli psihice, prin aportul optim de minerale, astfel încât simptomele bolnavilor sunt diminuate, ca urmare a îmbunătățirii activității cerebrale.
  • Magneziu – este necesar pentru o bună activitate nervoasă, având efect antistres și relaxant, cu posibilitatea de tratare a stărilor depresive și a migrenelor. Acesta intervine în moderarea concentrației unor neurotransmițători care au un rol important în generarea de emoții cum ar fi teama și comportamentul social cum ar fi agresiunea. Deficitul de magneziu poate avea consecințe grave asupra bunei funcționări a sistemului nervos.
  • Vitamina B6  ajută la transformarea triptofanului în serotonină, cunoscutul “hormon al fericirii”.
  • Complex vitamina B și în special Vitamina B12 asigură funcționarea normală a nervilor, fiind implicată în creșterea lor și în regenerarea nervilor supuși stresului. Mare atenție deoarece veganii și vegetarienii sunt vulnerabili la carențe de vitamina B12. Iar în mod special veganilor care suferă de deficit de vitamina B12 le este recomandat a fi rezolvată, prin administrarea de suplimente.

Alte aspecte importante de care trebuie să țineți cont:

  • pentru a asigura un somn bun, ultima masă a zilei va fi servită cu minim trei ore înainte de culcare
  • faceți sport, deoarece sportul este imperios necesar atât fizic cât și psihic
  • antrenați-vă creierul în permanență prin cursuri, prin a învăța lucruri noi, prin a memora diferite lucruri deoarece aceasta îl menține în formă și preîntâmpină demențele
  • alimentația e cea mai importantă sursă de combustibil pentru creier, astfel o dietă echilibrată cu un aport mare de Omega 3, turmeric, vitaminele B și E ajută la menținerea circuitului neuronal, îmbunătățirea memoriei; se recomandă consumul de alimente proaspete (legume și fructe crude, cerealele integrale) pentru conținutul ridicat în vitaminele A, B, C si E, calciu, magneziu, seleniu și zinc; de asemenea aveți grijă la consumul de cafea și alcool, preferabil ca acestea să fie scoase din alimentație, sau folosite în foarte mare moderație