Chimenul este un ingredient cu un gust distinct. Acesta este folosit în general în bucătărie, pe post de condiment, însă are și o serie de beneficii pentru sănătate, precum îmbunătățirea digestiei sau combaterea inflamației din organism. În acest articol vom vorbi despre chimen, beneficiile și utilizările acestuia.
Despre chimen
Chimenul este originar din țările din estul Mediteranei și nordul Egiptului. În prezent, acesta este cultivat în mai multe țări, dezvoltându-se cel mai bine în zonele însorite, unde nu plouă foarte mult.
Rădăcina chimenului este îngroșată, ramificată, fuziformă și are culoarea alburie. Tulpina este dreaptă, cilindrică, înaltă de aproximativ 65 cm, verzuie și cu mai multe ramificații. Frunzele chimenului sunt lobate, asemănătoare cu frunzele de coriandru. Fructele sunt formate din două semințe de formă ovoidă, de culoare cenușie, cu miros plăcut și gust distinct, ușor înțepător.
Chimenul este recunoscut pentru calitățile sale de aromatizare a preparatelor culinare, însă, dincolo de asta, consumul de chimen are multiple calități terapeutice, conținând o varietate de substanțe nutritive.
Beneficiile chimenului
- Semințele de chimen sunt bogate în uleiuri volatile, antioxidanți, tanoizi, minerale precum fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, seleniu, zinc, magneziu, dar și vitamine: A, C, E și complexul de vitamine B.
- Are proprietăți: antispastice, astringente, diuretice, expectorante; galactogoge, carminative, stomahice, vermifuge.
- Este un adjuvant natural pentru întărirea sistemului imunitar.
- Combate stările de greață și anemia.
- Înlătură durerile de spate, de genunchi sau articulații.
- Îmbunătățește digestia.
- Este bun în cazul diabetului zaharat.
- Alungă oboseala.
- Poate reduce inflamația.
- Poate favoriza pierderea în greutate.
Mod de consum și utilizare
Chimenul se prezintă sub diferite forme. Cel mai simplu mod de a-l consuma este ca atare, în diverse feluri de mâncare: pâine, covrigi, biscuiți, sărățele și alte produse de patiserie, tocăniță, humus, plăcinte, tarte, etc.
Acesta poate fi folosit întreg sau măcinat.
Chimenul mai poate fi utilizat ca:
- Ceai de chimen
- Capsule
- Tinctură de chimen
- Ulei volatil
- Ulei pentru masaj
Sursă foto: Freepik