Gastrita este o afecțiune la nivelul stomacului. Pentru ameliorarea simptomelor cauzate de aceasta și pentru combaterea eficientă a gastritei, o dietă corespunzătoare este foarte importantă. În acest articol vom vorbi mai multe despre această afecțiune și câteva alimente permise în gastrită.

Ce este gastrita și ce o poate cauza?

Gastrita reprezintă inflamația mucoasei gastrice, a stratului protector care căptușește stomacul la interior, protejându-l de sucurile sale acide.

Gastrita are la bază mai multe cauze, majoritatea fiind provocate de un stil de viață dezorganizat sau de un consum irațional de medicamente. Consumul excesiv de alcool, stresul sau infecțiile bacteriene pot declanșa, de asemenea, apariția acesteia.

gastrita cauze

Care sunt simptomele gastritei?

Gastrita se manifestă prin simptome variate, însă cel mai des întâlnite sunt:

  • Durere sau arsură puternică la nivelul stomacului;
  • Greață și vărsături;
  • Balonare;
  • Lipsa apetitului;
  • Crampe stomacale, în special după masă;
  • Indigestie;

Obiceiuri benefice când urmezi o dietă pentru gastrită

  • Mănâncă porții mici și multe;
  • Nu consuma alimente la temperaturi extreme;
  • Bea 6-8 pahare de apă pe zi;
  • Nu mânca înainte cu 3 ore de culcare;
  • Manageriază-ți stresul;
  • Evită fumatul;

alimente permise in gastrita

Alimente permise în gastrită

Dieta are o mare importanță pentru evoluția bolii și pentru prevenirea complicațiilor acesteia, așa că iată care sunt câteva alimente permise în gastrită:

  • Legume: castraveți, morcovi, cartofi albi, broccoli, salată, varză, gulii, spanac, țelină;
  • Leguminoase boabe;
  • Fasole verde;
  • Soia boabe;
  • Ouă fierte;
  • Miere;
  • Fructe de mare;
  • Fructe cu aciditate scăzută: mere, fructe de pădure, caise, piersici, smochine, curmale, bananele;
  • Brânză slabă, nesărată;
  • Iaurt degresat;
  • Ulei de floarea-soarelui, de măsline, în variantă crudă;
  • Turmeric, ghimbir;
  • Probiotice;
  • Carne de pui/curcan, dar fără piele;
  • Pește;
  • Paste și cereale integrale: pâine integrală, orez brun, ovăz, mei, amarant, hrișcă;
  • Tofu;
  • Alimente bogate în vitamina “ B ” și calciu;
  • Supe și ciorbe;
  • Alimente bogate în fibre;
  • Alimente ce conțin grăsimi sănătoase;

alimente de evitat in gastrita

Alimente de evitat în gastrită

  • Sosuri iuți, maioneză;
  • Porumb și produse pe bază de porumb;
  • Fructe acide, precum citricele;
  • Legume acide, precum ceapa;
  • Alcool;
  • Ciocolată;
  • Cafea;
  • Ceai;
  • Băuturi energizante;
  • Alimente prăjite;
  • Dulciuri, înghețată și produse de patiserie;
  • Alimente grase;
  • Alimente condimentate;
  • Carne procesată;
  • Carne roșie;
  • Carne afumată;
  • Roșii și produse pe bază de roșii;
  • Băuturi carbogazoase;
  • Cereale rafinate;
  • Snacks-uri, chips-uri;
  • Smântână;
  • Piper negru;

Remedii naturiste pentru gastrită

  • Probioticele; suplimentarea cu probiotice sau consumul de alimente probiotice (varză murată, chefir, iaurturi și brânzeturi fermentate) poate ameliora simptomele gastritei.
  • Miere de manuka;
  • Uleiuri esențiale (de cuișoare, de mentă, de ghimbir, de lemongrass); au rol benefic pentru digestie.

Sursă foto: Freepik