Făina de konjac

Făina de konjac și-a câștigat atenția de-a lungul anilor datorită unor valențe care o deosebesc de restul tipurilor de făină. Konjac este o plantă străveche ce crește în anumite părți din Asia. Este o plantă perenă și are un rizom tuberculos în formă de sferă, foarte mare.

În Asia, în special în Japonia, konjacul este folosit în foarte multe mâncăruri tradiționale. În Europa începe să fie tot mai cunoscut, cele mai utilizate forme în care se găsește fiind făina și pastele. Beneficiile acestui tip de aliment sunt următoarele:

  • ajută la pierderea în greutate
  • scade colesterolul
  • reduce greutatea corporală
  • reduce zahărul din sânge
  • previne constipația
  • este cea mai bogată sursă naturală de fibre
  • este un inhibitor al apetitului
  • oferă o senzație de sațietate
  • influențează nivelul trigliceridelor și, prin urmare, sănătatea și condiția noastră fizică
  • încetinește absorbția zahărului, ajutând la reglarea glicemiei
  • are un aport caloric aproape nul
  • nu conține gluten
  • furnizează vitamine și minerale

Făina de konjac nu funcționează ca substitut al făinii de grâu, putând fi adăugată în amestecuri de făină pentru prepararea produselor de panificație.Principala ei folosință este dată de rolul de gelifiant și agent de îngroșare în sosuri, budinci, supe creme. Aceasta se amestecă cu niște apă rece, după care se toarnă în preparat, amestecând conștiincios.

 

 

Pastele de konjac pot avea un ușor miros de pește la deschiderea ambalajului. Se clătesc într-o sită înainte de folosire. Nu au gust, însă absorb foarte ușor aroma de condimente adăugate și alte ingrediente. Pe lângă senzația de sațietate și numărul foarte scăzut de calorii pe care îl au, acestea se și prepară foarte repede.

 

Quinoa

Quinoa este un ingredient cu o valoare nutritivă ridicată, având o serie de beneficii pe lângă faptul că nu conține gluten:

  • conține 9 aminoacizi esențiali unei dezvoltări armonioase a organismului
  • prezența mare a vitaminei B2 te va ajuta să ai o circulație sanguină optimă și un metabolism de invidiat
  • în plus, dacă suferi de afecțiuni cardiace, un regim alimentar cu quinoa este de ajutor. Te va ajuta să previi dezvoltarea lor. Ele contribuie și la absorbția colesterolului.
  • ajută în afecțiunile gastrointestinale
  • Quinoa oferă o cantitate ridicată de vitamine și fibre, printre care se află și cele solubile, fapt ce sprijină buna funcționare a digestiei

Înainte de a o găti, se clătesc bine boabele de quinoa cu apă – asta va îndepărta și eventualul gust amărui. Quinoa se gătește la fel ca și orezul doar ca într-un timp mai scurt. Puteți folosi instrucțiunile de gătire care se regăsesc pe pachet. Pentru un plus de aroma, puteți fierbe quinoa în supă în loc de apă. Iar daca doriți un aspect mai deosebit, puteți folosi quinoa tricoloră.

Bine de știut este că 1 cană de quinoa uscată reprezintă aproximativ 3 căni gătita (sau 4-6 porții).

 

Hrișca

Hrișca face și ea parte din categoria pseudocerealelor.

Fiind bogată în fibre alimentare, hrișca controlează nivelul glicemiei din organism. Aportul sărac în calorii, vor face din hrișcă aliatul tău pentru a slăbi. În afară de lipsa glutenului, hrișca aduce și ea o serie de beneficii organismului.

  • ajută la stabilizarea tensiunii arteriale
  • eficientă în ischemia cardiacă și a tromboflebitei
  • contribuie la curățarea ficatului
  • ajută în drenarea bilei de toxine
  • ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge
  • elimină excesul de apă din organism
  • ajută la controlul nivelului glicemiei
  • previne îmbătrânirea prematură și ajută celulele să se regenereze
  • îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv
  • benefică în dietele de slăbit și în încercările de menținere a unei greutăți ideale
  • îmbunătățește funcțiile cognitive, precum capacitatea de concentrare și memoria
  • este anticancerigenă, în special contra formelor de cancer dezvoltate în colul rectal, zona gastrică și esofag

Hrișca poate fi înmuiată în apă sau lapte, poate fi gătită sau poate fi coaptă la cuptor. Se poate consuma alături de legume și are un rol aparte în organism atunci când este consumată împreună cu iaurturi.