Alimentele bogate în fier nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Fierul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului și pentru menținerea sănătății, carența de fier conducând la afecțiuni severe, cea mai cunoscută și mai des întâlnită dintre acestea fiind anemia. În articolul acesta vă vom prezenta câteva alimente bogate în fier.

Importanța și rolul fierului în organism

Fierul este o componentă de bază a hemoglobinei, având un rol vital pentru crearea globulelor roșii, de care depinde transportul oxigenului de la plămâni către restul organelor, celulelor și țesuturilor. De asemenea, fierul face parte din structura mioglobinei, o proteină care se găsește în mușchi și este parte esențială a diverselor enzime hepatice.

Fierul este important pentru combaterea anemiei, implicit a oboselii și a tulburărilor cardiovasculare, este esențial pentru sănătatea unghiilor, a părului, dar și a pielii si a sistemului gastrointestinal, nervos și muscular. Totodată, fierul ajută în procesul de creștere și mărește rezistența organismului la îmbolnăvire, în special infecții.

anemia

Anemia

Anemia este o afecțiune care se manifestă prin prezența unei cantități mici de celule roșii sănătoase în sânge. 

Anemia prin deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie. Printre semnele și simptomele de anemie prin deficit de fier se numără:

  • Oboseală extremă;
  • Slăbiciune;
  • Piele palidă;
  • Dureri toracice, bătăi rapide ale inimii sau dificultăți de respirație;
  • Dureri de cap, amețeli sau halucinații;
  • Mâini și picioare reci;
  • Inflamație sau durere la nivelul limbii;
  • Unghii fragile;
  • Apetit scăzut.

surse de fier

Alimente bogate în fier

Fierul se poate suplimenta atât prin consumul de alimente bogate în fier, cât și prin administrarea de suplimente cu acest ingredient.

Există numeroase alimente bogate în fier:

  • Spanacul; este unul dintre cele mai importante alimente care conțin fier. Acesta conține și o cantitate mare de vitamina C, care crește semnificativ absorbția de fier.
  • Leguminoasele; unele dintre legumele cele mai bogate în fier sunt: fasolea, lintea, năutul, mazărea și soia.
  • Carnea roșie conține, pe lângă fier, proteine, zinc, seleniu și mai multe vitamine B.
  • Semințele de dovleac sunt recomandate ca gustare pentru persoanele cu anemie.
  • Broccoli este un aliment bun pentru persoanele cu anemie, datorită conținutului de fier, dar și a conținutului de fibre, acid folic, vitamina C și vitamina K.
  • Fructele de mare sunt bogate în fier, în special scoicile, stridiile și midiile.
  • Tofu are și o bună cantitate de tiamină și minerale, printre care calciu, magneziu, seleniu și proteine, ideale pentru persoanele cu anemie.
  • Ciocolata neagră; de reținut este faptul că este important să se consume ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao.
  • Ficatul este alimentul de origine animală cu cel mai mare conținut de fier.
  • Peștele gras; dintre soiurile de pește, cele mai bogate în fier sunt macroul și sardinele. În plus, acestea conțin și o cantitate considerabilă de Omega 3.
  • Alte alimente bogate în fier:

Sursă foto: Freepik