Uleiul vegetal natural reprezintă un produs de bază în îngrijirea pielii încă din Antichitate datorită beneficiilor multiple pe care le posedă. În Egiptul Antic, femeile obișnuiau să își maseze tenul și corpul cu un amestec compus din ulei de palmier, ulei de măsline sau ulei de nuci combinat cu diverse ierburi aromate. Aceste preparate le ajutau să își mențină tenul hidratat și să îl apere de razele puternice ale soarelui.
În Evul Mediu, idealul de frumusețe era femeia cu pielea albă ca laptele, faţa senină, obrajii roșii, părul lung, auriu. Tocmai de aceea, multe dintre femeile Evului Mediu foloseu tot felul de trucuri pentru albirea tenului. Cele mai dese ingrediente erau: uleiul de șofran și uleiul de cocos. Totuși, existau și preparate mai excentrice precum: unguente din cenuşă de arici, sânge de liliac, sulfură de arsenic, decocturi de şopârlă verde în ulei de nuci.
Și în epoca modernă, femeile (în principal) apelează la diverse trucuri pentru a-și păstra tenul tânăr și frumos cât mai mult timp. Drept rezultat industria cosmetică înregistrează câștiguri din ce în ce mai ridicate de la an la an. Totuși, este important să ne cunoaștem tenul și să fim atente să alegem întotdeauna produse de calitate, care nu conțin alcool sau parfum și care se potrivesc cu tipul de ten pe care îl deținem.
În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva uleiuri naturale presate la rece, potrivite în funcție de tipul de ten pe care îl ai, cât și beneficiile pe care acestea ți le pot aduce, atâta timp cât ai grijă să le introduci în rutina ta cu seriozitate.
Uleiuri presate la rece pentru ten Uscat/Matur
Dacă ai tenul uscat sau sensibil, este important să alegi un ulei cu conținut ridicat de acid oleic pentru o hidratare în profunzime. Printre cele mai recomandate uleiuri pentru tenul uscat se regăsesc următoarele:
→ Ulei de argan – Bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6, precum și vitamina A și E, uleiul de argan presat la rece este ideal pentru hidratarea pielii și hrănirea sa în profunzime. Acesta ajută la producția de colagen și de asemenea, ajută la tratarea acneei.
→ Ulei de migdale – Uleiul de migdale elimină impuritățile tenului și hidratează pielea în profunzime. Acesta are rol antibacterian, fiind eficient în tratarea eczemelor, vergeturilor și psoriazisului, protejeazând tenul împotriva razelor UV și nu în ultimul rând, calmează arsurile.
→ Ulei de avocado – Uleiul extras din avocado este unul dintre cele mai populare ingrediente din produsele de îngrijire a tenului, conținând vitamine (A, B-urile, D, E) și acizi grași esențiali. Acesta are rol antiinflamator, cât și proprități antiîmbatrânire, reducând liniile fine și cicatricile post acnee.
→ Ulei de măsline – Are rol antimicrobian și conține vitamina E, fiind ideal pentru a înlocui demachiantul din comerț.
→ Ulei din sâmburi de măceșe – Este cel mai puternic ulei cu efect antiîmbătrânire. Acesta conține vitamina C, acizi graşi esenţiali, Omega 3+6 și este bogat în retinol (vitamina A), ingredient care ajută la albirea tenului și reducerea ridurilor.
→ Ulei din sâmburi de caise – Uleiul de caise este recomandat pentru pielea sensibilă, uscată sau prematur îmbătrânită. Principalul său atuu este că oferă protecţie împotriva razelor solare. Totodată acesta regenerează şi revitalizează pielea oferindu-i fermitate, înlăturând ridurile.
→ Ulei de marula – Acest ulei este cunoscut și sub denumirea de „uleiul miracol al Africii”, fiind un ulei bogat în antioxidanți. Uleiul de Marula aduce un aport mare de antioxidanți, hidratează pielea și ajută la tenul să redevină radiant.
Uleiuri presate la rece pentru ten Gras/Mixt/Normal
Dacă ai ten gras/mixt sau normal, alege un ulei cu conținut ridicat de acid linoleic. Printre uleiurile presate la rece pentru acest tip de ten recomandăm: ulei din sâmburi de struguri, ulei de jojoba, ulei de coacăze negre, ulei de penene verde, ulei de borago și ulei de semințe de chia.
→ Ulei din sâmburi de struguri – Studiile au demonstrat că acesta poate fi mult mai puternic în combaterea coșurilor decât peroxidul de benzoil (ingredient care se regăsește în majoritatea cremelor antiacneice). Are un efect revigorant asupra pielii, hidratând pielea și lăsând-o elastică. În plus, este eficient înreglarea producției de sebum.
→ Ulei de jojoba – Acest ulei are proprietăți antiinflamatoare datorită zincului din conținut. Fiind bogat în vitamina E și complexul de vitamine B ajută la tratarea acneelor, eczemelor și petelor pigmentate.
→ Ulei de coacăze negre – Bogat în substanțe regeneratoare și antioxidante, este o alegere bună pentru aplicații antirid. Acest ulei tratează dermatita și hrăneşte pielea devitalizată, uscată, sensibilă, afectată de eczeme, psoriazis, neurodermită.
→ Ulei de pepene verde – Uleiul de pepene este unul dintre cele mai îndrăgite uleiuri naturale de către posesorii de ten gras sau mixt, datorită compoziției sale ușoare, uscate, rapid absorbită de piele, fiind un remediu excepțional pentru îngrijire. Absoarbe și echilibrează secreția de sebum, oferind pielii un aspect mat, curat. Nu astupă porii și ține secreția de grăsime sub control.
→ Ulei de borago – Uleiul de borago este cunoscut îndeosebi pentru capacitățile sale de regenerare cutanată, vindecând pielea de numeroase afecțiuni, precum: uscăciune, acnee hormonala, pete, dermatite, eczeme, rozacee. De asemenea, are și un efect anti-aging.
→ Ulei de semințe de chia – Chia este considerat ingredientul cu cel mai bogat aport de acizi grași Omega 3. Este adorat de pasionatele de îngrijire a pielii datorită capacității sale de a estompa ridurile, de a reduce cearcănele, de a previni cicatricile provocate de coșuri. Nu în ultimul rând, acționează fără a lăsa o senzație uleioasă, un lucru atât de necesar atunci când te confrunți cu un ten gras.
Sperăm să găsești în listă un ulei care să se potrivească și pentru tine și tenul tău. Nu uita, uleiurile vegetale sunt sensibile la lumină, căldură și umiditate. Păstrați-le într-un loc uscat, întunecat sau chiar în frigider pe timp de vară.
Surse foto: Freepik.