Uleiurile esențiale sunt remedii naturale a căror utilizare este înrădăcinată în tradiţiile civilizaţiilor antice folosite de mii de ani în scopuri medicinale. Totuși, în ultima perioadă, uleiurile estențiale au cunoscut un trend ascendent, datorită beneficiilor multiple pe care le oferă sănătății noastre. Astfel, fie că le achiziționezi pentru aromaterapie, îngrijire personală sau tratatrea unor afecțiuni, acestea prezintă o serie de beneficii pentru sănătatea ta fizică și psihică.
Ce vei afla în acest articol
Ce sunt uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale sunt extracte ce conţin compuşi aromatici volatili ai unei plante, obţinut în întregime prin distilarea vaporilor. Acești compuși aromatici protejează planta și o ajută să reziste în cele mai grele condiții ale mediului, aceștia determinând totodată și beneficiile, aroma şi felul fiecărui ulei esenţial.
De ce să folosești uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale reprezintă o alternativă la medicamentele tradiționale care te ajută să scapi de diferite afecțiuni medicale și îți oferă totodată și o stare de bine. Mai mult decât atât, deși acestea au fost folosite de mii de ani, în era actuală acestea au devenit mai calitative şi mai sigure, fiind acum accesibile şi uşor de folosit în fiecare zi. În plus, există tot mai multe dovezi ştiinţifice şi cercetări care demonstrează eficienţa uleiurilor esenţiale.
Deși există zeci de uleiuri esențiale care te ajută să lupți cu bolile, astăzi îți vom prezenta câteva dintre cele mai des achiziționate uleiuri volatile și beneficiile lor aduse sănătății.
Uleiul de Eucalipt
Uleiul de Eucalipt este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale, cunoscut pentru zonele vaste de aplicare, dar și pentru beneficiile sale pentru sănătatea fizică și mentală. Acesta este un adevărat aliat al persoanelor care suferă de infecții ale sinusurilor, gripei, răceală și alte boli respiratorii. Totodată, acesta prezintă o multitudine de proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, astfel fiind folosit în tratarea rănilor, leziunilor și vânătăilor. Acesta ajută la îmbunătățirea circulației, creșterea concentrării, ajutând totodată la înlăturarea stresului și a oboselii fizice și mentale. Nu în ultimul rând, masajul cu ulei de eucalip diluat într-un alt ulei (ulei de măsline, ulei de cocos) ajută la tratarea durerilor musculare. Este recomandat și persoanelor care suferă de reumatism, lumbago, ligamente și tendoane luxate, rigiditate musculară, fibroză, dureri ale nervilor.
Uleiul de Lavandă
Lavanda este o plantă foarte cunoscută pentru proprietățile sale de calmare și creare a unei stări de pace și calm. Câteva picături de ulei volatil de Lavandă, aplicat pe încheietura mâinilor vă va oferi o senzație de calm și liniște. În plus, câteva picături de ulei de lavandă împrăștiat pe așternuturile dumneavoastră, vă vor oferi un somn profund și liniștit. Acesta mai este folosit și în tratarea leziunilor, pentru tratarea dermatitei, pentru combaterea răului de mașină și pentru hidratarea buzelor crăpate.
Uleiul de Rozmarin
Stresul și oboseala psihică sunt câteva simptome din ce în ce mai întâlnite în zilele noastre, acest lucru afectându-ne concentrarea și capacitatea de memorie. Tocmai de aceea, îți sugerăm aromaterapia cu ulei de rozmarin. Datorită proprietăților sale, rozmarinul îmbunătățește memoria și poate reduce chiar efectele bolii Alzheimer, dacă este folosit pentru o perioadă mai lungă de timp. Uleiul de Rozmarin contribuie de asemenea la detoxifierea ficatului, îmbunătățește funcționarea vezicii biliare și ajută la păstrarea unui păr bogat și sănătos.
Uleiul de Mentă dulce
Uleiul de Mentă dulce ajută în indigestie, este un tonic care îi ajută pe cei cu un apetit alimentar scăzut; este util pentru îngrijirea cavității bucale; este ideal pentru îndepărarea stărilor de greață și ameliorarea durerilor de cap. Totodată, uleiul de Mentă dulce are un efect antispatic, fiind deseori folosit în timpul gastroscopiei, colonoscopiei și clismei cu bariu. Nu în ultimul rând, este folosit ca aliat în lupta cu stresul fizic și psihic.
Uleiul de Grepfruit
Uleiul de Grepfruit este un remediu natural folosit deseori în îngrijirea personală. Acesta are proprietăți care ajută ca părul dumneavoastră să capete o strălucire sănătoasă și să înlăture excesul de sebum, fiind recomandat a fi folosit mai ales de persoanele care prezintă un scalp gras. Totodată, datorită proprietăților sale purificatoare, este des folosit în tratarea coșurilor și a altor probleme ale pielii.
Sursă foto: Freepik