Încet, încet se instalează primăvara. Deși unii ne bucurăm de vremea mai frumoasă și de zilele mai lungi, există multe persoane care se confruntă cu așa numitele alergii de primăvară. Acestea se declanșează în special din cauza polenului florilor, pomilor și arbuștilor. Simptomele acestor alergii pot fi ameliorate prin limitarea timpului petrecut afară, dar cine își dorește să stea închis în casă primăvara? În articolul de astăzi vă prezentăm câteva remedii naturiste pentru alergii, pentru a vă ajuta să vă bucurați de acest anotimp al renașterii.
Ce vei afla în acest articol
Despre alergiile de primăvară
Alergiile reprezintă reacții ale sistemului imunitar sub acțiunea unor microbi sau substanțe, numite alergeni.
Alergiile de primăvară debutează odată cu instalarea primăverii, în general prin luna martie, responsabilii de producerea acestora fiind polenul și praful.
Simptome alergii de primăvară
Alergiile de primăvară se manifestă diferit, în funcție de persoană, fiecare confruntându-se cu una sau mai multe din aceste simptome:
- congestia și secrețiile mucoasei nazale;
- iritații ale mucoaselor;
- ochii înlăcrimați și înroșiți;
- tusea;
- strănutul;
- dificultatea de a respira;
- durerile de cap;
- înroșirea pielii;
- mâncărimi ale pielii.
Remedii naturiste pentru alergiile de primăvară
Vitamine și minerale
Vitaminele sunt esențiale pentru tratarea alergiilor. Vitamina E ușurează problemele respiratorii și crește abilitatea sistemul imunitar de a lupta contra infecțiilor. Vitaminele A, B și C sunt, de asemenea, foarte importante.
Mineralele, în special calciul și magneziul sunt elemente nutritive de bază pentru persoanele cu alergii. Acestea ajută la relaxarea sistemul nervos și luptă împotriva stresului cauzat de reacțiile alergice. Totodată, zincul este un antioxidant care crește imunitatea.
Fructe și legume
Citricele au doze mari de vitamina C, care contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Cătina este o sursă de vitamine și minerale. Unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru a combate alergiile de primăvară este siropul de cătină.
Usturoiul este un antihistaminic natural. Conține numeroase substanțe benefice pentru problemele inflamatorii și pentru secrețiile nazale.
Ceaiuri
Ceaiurile sunt un remediu la îndemână. Puteți încerca unul din aceste ceaiuri, în funcție de simptome, sau un amestec din mai multe plante.
- Gălbenelele stimulează sistemul imunitar și refacerea țesuturilor, ajutând astfel la tratare alergiilor.
- Urzica este un antihistaminic natural, fiind excelentă împotriva alergiilor, deoarece inhibă reacția sistemului imunitar la alergeni și calmează senzația de ochi înroșiți. Ceaiul de urzică are efecte benefice și împotriva strănuturilor.
- Menta calmează simptomele alergiilor. Este extrem de eficientă în tratarea afecţiunilor respiratorii.
- Trei fraţi pătaţi are efecte benefice asupra mâncărimilor și a eczemelor, urmărind minimizarea neplăcerilor și contribuind la restabilirea funcției de barieră a pielii, pentru a reduce efectele alergenilor.
- Coacăzul negru este poate cel mai puternic inamic natural împotriva simptomelor alergiilor, fiind responsabil în special pentru ameliorarea simptomelor de la nivelul tractului respirator.
- Lavanda este responsabilă pentru calmarea iritaţiilor pielii, dar şi pentru reducerea inflamaţiei căilor respiratorii şi decongestionarea mucoaselor.
Uleiuri esențiale
Uleiul de lavandă ajută la calmarea a numeroase alergii, precum alergiile respiratorii, febra fânului, etc., alături de erupții și iritații ale pielii, datorită efectelor sale antiseptice.
Uleiul esențial de lămâie este utilizat în general pentru tratamentul alergiilor respiratorii, sinusului, astmului, dar este la fel de eficient și pentru alte alergii. Acesta reduce drastic inflamația, previne congestia și curăță tractul respirator.
Uleiul esențial de lămâie poate fi, de asemenea, utilizat pentru dezinfectarea casei. Acesta va elimina bacteriile din casă, reducând factorii declanșatori din interiorul acesteia și menținând aerul curat. Acest lucru poate fi util în special când se schimbă anotimpurile și alergenii de afară sunt aduși în casă pe pantofi și haine.
Uleiul de eucalipt este un cunoscut ulei cu efect antiinflamator și poate ajuta problemele respiratorii, tusea sau strănutul. Acesta decongestionează plămânii și sinusurile, îmbunătățind astfel circulația și reducând simptomele alergiilor.
Efectul de răcire al mentei ajută la tratarea inflamației și a iritației, iar mirosul poate ajuta în problemele respiratorii cauzate de alergeni.
Inhalarea uleiului esențial de mentă decongestionează imediat sinusurile și calmează gâtul.
Uleiul de busuioc reduce răspunsul inflamator al alergenilor. Acesta contribuie la detoxifierea organismului de bacterii și viruși, înlăturând inflamația, durerea și oboseala.
Uleiul de arbore de ceai este capabil să distrugă agenții patogeni aerieni care provoacă alergii. Acesta poate fi util pentru unele alergii ale pielii.
Uleiul de cuișoare este de natură antioxidantă, ajutând la suprimarea inflamației și la curățarea pasajul nazal, asigurând astfel ameliorarea sinuzitei alergice.
Uleiul de cedru este folosit pentru tratarea bolilor respiratorii precum tuse și congestie nazală, cauzate de alergii.
Sperăm că veți reuși să treceți cu bine peste aceste alergii de primăvară cu ajutorul remediilor naturiste din acest articol.
Sursă foto: Freepik