Mai sunt două săptămâni până la Crăciun. Probabil ai început deja să planifici cum vei organiza totul pentru această sărbătoare: ce invitați vei avea, ce cadouri vei oferi, ce bucate vei pune pe masă, etc. Știm că de Crăciun masa este foarte bogată, iar majoritatea preparatelor sunt pe bază de carne, fapt pentru care putem afirma că sărbătorile de iarnă nu sunt cea mai ușoară perioadă în care să fii vegan. De aceea, în acest articol venim în ajutorul tău cu câteva rețete de Crăciun vegane.
Ce vei afla în acest articol
Rețete de Crăciun vegane pentru preparatele principale
Un meniu vegan de Crăciun poate să fie la fel de spectaculos ca unul tradițional, iar pe deasupra, este și foarte sănătos.
Sarmale vegane cu ciuperci
Ingrediente:
- 200 g orez cu bob rotund
- 250 g ceapă
- 1 plic condimente pentru sarmale
- sare
- ulei
- 40 g pătrunjel
- 750 g ciuperci
- frunze de varză/de viță de vie
Mod de preparare:
Orezul se prăjește puțin în ulei. Se adaugă apă și sare și se fierbe cu 2 minute mai puțin decât timpul indicat pe pachet. Se ia de pe foc și se lasă acoperit cu capac, cel puțin 10 minute. Între timp, se taie ceapa mărunt și se călește. Se taie și ciupercile mărunt și se prăjesc cu sare și ulei. Se amestecă toate ingredientele, împreună cu pătrunjelul tăiat mărunt. Se potrivește la gust cu sare. Umplutura este gata. Se împăturesc sarmalele și se adaugă în cratiță sau într-un vas de lut, cu 2-3 linguri de ulei și câte un strat de varză. Se toarnă apă peste sarmale și se acoperă vasul. Se pun la cuptor.
Salată de boeuf vegană
Ingrediente:
- 4-5 cartofi
- 4-5 morcovi
- o țelină medie
- 100 g mazăre
- 2 buc. păstârnac
- 100 g castraveți murați
- 150 g gogoșari murați
- sare
- piper
- maioneză vegană
Mod de preparare:
Se fierb cartofii, morcovii, țelina și păstârnacul cu puțină sare. După aproximativ 10 minute de când încep să fiarbă, se adaugă și mazărea. Se taie castraveții și gogoșarii cubulețe mici și se lasă la scurs. Legumele fierte se lasă la răcit și se taie cubulețe. Se amestecă toate ingredientele, se adaugă sare și piper după gust și 4-5 linguri de maioneză vegană. Pentru prepararea unei maioneze vegane de casă se pot adăuga într-un blender 240ml de ulei de floarea soarelui, 120ml de lapte de soia, 1 lingură de muștar, 1 lingură de suc de lămâie și se amestecă până se obține o consistență omogenă și cremoasă. Se adaugă sare și piper, după gust.
Ciuperci umplute cu quinoa și legume
Ingrediente:
- 6-8 ciupercuțe
- 100 g quinoa
- 1/4 linguriță turmeric
- 1/2 ardei gras
- 1/2 dovlecel zucchini
- sare, condimente
- 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
- frunze oregano
Mod de preparare:
Quinoa se spală bine și se fierbe în cantitate dublă de apă cu puțină sare, apoi se scurge cu grijă. Ciupercuțele se spală bine și se separă pălăriile de piciorușe. Pălăriile se așază într-o tavă și se lasă la cuptor câteva minute, până se înmoaie bine. Între timp, într-o tigaie, se încinge uleiul de măsline, se adaugă ardeiul gras și zucchini, tăiate cubulețe. Se lasă la înăbușit 5 minute. Se adaugă quinoa, turmericul, condimentele și sarea. Se amestecă totul 2 minute pe foc. Se așază umplutura de quinoa cu legume în pălărioarele ciupercilor.
Bulgur cu legume
Ingrediente:
- 150 g bulgur
- 1 ardei gras roșu, tăiat cuburi
- 1/2 căpățână conopidă, bucățele
- 1 morcov mic dat prin răzătoare
- 100 g ciuperci tăiate felii
- sare și piper
- 1 lingură ulei măsline
- 1/2 linguriță turmeric
Mod de preparare:
Se încinge uleiul într-o tigaie. Se adaugă turmericul, apoi se adaugă și conopida și se gătește 2-3 minute. Se adaugă restul de legume și se amestecă mereu, până când legumele sunt aproape prăjite. Se adaugă bulgurul pregătit dinainte, sarea și piperul și se amestecă bine. Se mai ține mâncarea pe foc încă 1-2 minute.
Salata de orez cu legume
Ingrediente:
- 250 g orez fiert
- 1 morcov fiert și tăiat cubulețe
- 2-3 linguri porumb dulce
- 2-3 linguri mazăre fiartă
- 50 g năut fiert și scurs bine
- sare și piper
- 1/2 dovlecel fiert la aburi și tăiat cuburi
- 1 linguriță muștar
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 75 ml ulei măsline extravirgin
Mod de preparare:
Se prepară dressingul pentru salata de orez: se mixează dovlecelul cu 50 g năut fiert, 30 ml ulei măsline, 1 linguriță zeamă de lămâie, muștar și sare. Se amestecă orezul, mazărea fiartă, 2-3 linguri porumb, 1 morcov fiert tăiat cubulețe și pasta de năut, se adaugă sare, piper și se amestecă.
Chiftele de dovlecel
Ingrediente:
- 500 g dovlecel ras
- 30 g drojdie inactivă
- 1 morcov ras
- 1 legătură de mărar tăiat mărunt
- 2 căței de usturoi pisați
- 1/2 cană de făină integrală
- 1/2 cană de fulgi de ovăz
- 2 linguri de făină de in
- 6 linguri apă
- sare si piper
- 1 lingură de ulei de măsline
Mod de preparare:
Se trece dovlecelul prin răzătoare, se amestecă cu sare și se lasă într-o sită pentru aproximativ 5 minute. Într-un bol se amestecă dovlecelul cu morcovul ras, drojdia inactivă, făina integrală, usturoiul pisat și mărarul. Se adaugă înlocuitorul de ou și fulgii de ovăz și se condimentează după gust, apoi se formează biluțele de chiftele. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade, se tapetează o tavă cu o foaie de copt și se unge bine cu ulei de măsline și se așază chiftelele. Se lasă la copt pentru aproximativ 10 minute.
Rețete de Crăciun vegane pentru deserturi
Cozonac vegan
Ingrediente:
Aluat:
- 540 g făină integrală de grâu spelta
- 60ml + 1 lingură ulei sâmburi de struguri
- 300ml de apă
- 70g zahăr de cocos
- zeama și coaja de la o jumătate de lămâie
- zeama și coaja de la o jumătate de portocală
- 1 linguriță și 1/4 de drojdie uscată activă
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță extract de vanilie
Umplutură:
- 225g nuci
- 70g zahăr de cocos
- 2 linguri pudră de cacao
- câteva picături de esență de rom
- 1 lingură făină integrală de grâu spelta
- 115ml de apă
Mod de preparare:
Într-un vas mare se amestecă toate ingredientele pentru aluat cu ajutorul unei linguri de lemn. Se acoperă vasul cu un prosop și se lasă aluatul să crească până își dublează volumul. Se frământă aluatul aproximativ 10 minute pe o suprafață acoperită cu făină. Acesta se întinde cu ajutorul unui făcăleț. Se amestecă într-un blender toate ingredientele pentru umplutură, mai puțin apa care trebuie adăugată treptat până la obținerea unei paste. Se întinde umplutura pe suprafața aluatului. Se rulează aluatul ușor într-o formă cilindrică, se așază în tava de cozonac acoperită cu hârtie de copt și se unge cu puțin ulei pe deasupra. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute.
Raffaello vegane
Ingrediente:
- 5 linguri ulei de cocos, topit
- 200g fulgi de cocos
- 15 migdale crude decojite
- 2-3 linguri de sirop de agave
- 1 linguriță esență de vanilie
Mod de preparare:
Se amestecă uleiul de cocos cu 100g fulgi de cocos, siropul de agave și vanilia. Se lasă amestecul la frigider să se întărească, cel puțin 30 de minute. Se fac biluțele de Raffaello. Se adaugă o migdală în centrul fiecărei bomboane și se trec apoi prin fulgii de cocos rămași. Se lasă la frigider câteva minute înainte de consum.
Brioșe cu scorțișoară și mere
Ingrediente:
- 100 g făină
- 85 g zahăr brun
- 1/2 linguriță drojdie
- 1 vârf de sare de mare
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 40 g ulei de floarea soarelui
- 55 g lapte vegetal
- 1/2 linguriță de esență de vanilie
- 1/4 linguriță scorțișoară
- 1 măr
Mod de preparare:
Se începe cu ingredientele uscate. Se cerne făina împreună cu drojdia și bicarbonatul. Se adaugă zahărul, sarea și scorțișoara. Într-un alt vas se amestecă ingredientele lichide: uleiul, laptele și esența de vanilie. Se amestecă lichidele cu ingredientele uscate și se bat cu un tel până când totul este complet integrat. Se curăță și se taie mărul în cuburi mici și se adaugă în aluat. Se umplu 2/3 părți din fiecare formă de brioșă, până când aluatul este terminat. Se coc 20-25 min la 180 ° C cu cuptorul preîncălzit.
Turtă dulce vegană
Ingrediente:
- 150 g zahăr brun
- 200 ml apă
- 80 ml ulei
- 150 g făină
- 10 g cacao
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță condimente pentru turtă dulce
- 3 lingurițe zahăr pudră
- 1 linguriță lapte de migdale
Mod de preparare:
Pentru aluatul de turtă dulce, se pune zahărul într-o cratiță și se lasă la foc mic până când se caramelizează. Se amestecă des, pentru ca zahărul să nu se ardă. După ce s-a obținut caramelul, se toarnă apa și se lasă pe foc până se topește. Se lasă să se răcească. Se toarnă siropul de caramel într-un bol, se adaugă uleiul și făina amestecată cu praful de copt, praful de cacao, condimentele pentru turtă dulce și se amestecă totul foarte bine. Se toarnă compoziția rezultată în o tavă înaltă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la copt aproximativ 12 minute la 175 de grade C. Se lasă turta să se răcească, apoi se taie blatul în formele dorite. La final, se prepară o glazură de zahăr, amestecând zahărul pudră cu laptele de migdale. Se mai adaugă zahăr pudră, dacă e cazul.
Sperăm să încercați aceste rețete de Crăciun vegane.
Voi ce alte rețete preparați de obicei de sărbători?
Sursă foto: Freepik