Orezul negru este unul dintre cele mai sănătoase produse din lume, având mai multe beneficii pentru sănătate decât orezul alb.

Orezul negru a fost folosit de mii de ani ca bază a alimentației în cultura asiatică. Este cunoscut pentru gustul său special, având o ușoară aromă de nucă, textura mai aparte și, în special, pentru valoarea sa nutritivă ridicată.

Ce este orezul negru? 

Orezul negru este cunoscut de secole. În China antică, orezul negru era consumat doar de către nobili. Astăzi, orezul negru poate fi cumpărat cu ușurință din magazinele naturiste și nu numai.

Orezul negru are o aromă ușoară de nucă și, după cum îi spune și numele, este de culoare neagră. Culoarea sa se datorează conținutului bogat în antocianine, care sunt antioxidanți de tip betacarotenoid. Nuanța se schimbă în violet atunci când este gătit.

Orezul negru diferă de cel alb, din perspectiva consistenței, fiind mai lipicios, dar și a nutrienților, având un aport mai mare.

orez interzis proprietati

Ce substanțe nutritive conţine orezul negru?

În comparație cu orezul alb, orezul negru are mai puțini carbohidrați simpli. Este bogat în antioxidanții numiţi antocianine, care previn formarea radicalilor liberi, încetinesc îmbătrânirea şi previn bolile. Acest orez mai conţine şi alte minerale importante pentru sănătate, cum ar fi: fier, calciu, cupru, zinc, seleniu, dar și vitamina B, precum și proteine și o cantitate importantă de aminoacizi esențiali.

Orezul negru este un aliment foarte nutritiv. O cană de orez gătit oferă aproximativ 160 calorii și chiar dacă valoarea sa calorică este foarte similară cu cea a orezului integral, orezul negru se remarcă prin faptul că este sortimentul de orez cu cantitatea cea mai mică de calorii per porție, dar și cea mai mare cantitate de fibre și de proteine.

orez

Beneficiile orezului negru

  • Este bogat în antioxidanți;
  • Are proprietăți antiinflamatorii; dacă este consumat în mod frecvent, ajută la prevenirea și combaterea bolilor inflamatorii.
  • Este protector cardiovascular; antocianinele sunt substanțe antiinflamatorii, dar ajută și la reducerea nivelului de colesterol din sânge, reducând riscul apariției bolilor cardiovasculare.
  • Este protector hepatic; consumul frecvent de orez negru ajută la reducerea nivelelor de lipide din sânge și la reducerea riscului de ficat gras.
  • Este bogat în fibre, proteine, vitamine și minerale;
  • Poate îmbunătăți funcția cognitivă a creierului;
  • Sprijină sănătatea ochilor, a pielii și a sistemului imunitar;
  • Susține curățarea organismului;
  • Sprijină slăbirea; conținutul ridicat de fibre împiedică supraalimentarea și mâncatul între mese;

mod de consum

Cum se prepară orezul negru?

Orezul negru poate fi fiert, consumat simplu, cu sare și puțin ulei sau unt, dar poate fi și o bază pentru prepararea altor mâncăruri sau salate, terciuri sau se poate folosi chiar ca bază pentru deserturi.

Este indicat ca înainte de preparare să fie lăsat în apă peste noapte. Orezul negru trebuie să fie gătit luând în considerare faptul că timpul de gătire este mai mare decât în cazul orezului alb, acest timp fiind similar cu cel necesar pentru prepararea orezului integral. Se fierbe 1 parte orez la 3 părți apă, timp de 20-40 de minute, fiind recomandat să îl verificaţi, pentru a nu-l prepara excesiv, deoarece riscaţi să pierdeţi nutrienţi importanţi.

orez negru retete

Rețete cu orez negru

Orezul negru, ca și cel alb, poate fi adăugat în orice fel de mâncare, însă, datorită gustului specific, este de obicei utilizat pentru preparatele vegetale.

Garnitură de orez negru

Ingrediente:

Mod de preparare:

Puneți orezul la fiert. Între timp, tăiaţi mărunt ceapa şi usturoiul şi adăugaţi-le după aproximativ 20 de minute de când orezul începe să fiarbă. Stingeți focul, adăugați condimentele și amestecați bine. După ce orezul a început să se răcească, adăugați şi uleiul de măsline.

Salată de orez negru cu ciuperci

Ingrediente:

  • 150g orez negru
  • 3 ciuperci champignon mari
  • 1 fir de ceapă verde
  • 75g boabe de porumb fiert
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

După ce a fost lăsat la hidratare, orezul se pune la fiert. Între timp, spălați ciupercile, tăiați-le în felii subțiri și puneți-le într-o tigaie cu ulei încins. Se prăjesc 3-4 minute. Puneți într-un bol orezul, ciupercile, porumbul și verdețurile tăiate mărunt. Adăugați sare și piper după gust și amestecați bine.

Orez negru cu legume și sos de soia

  • 150g orez negru
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 400g mix de legume
  • 2 fire de ceapă verde
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 3 linguri sos de soia
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Fierbeți orezul. Între timp, într-o tigaie încinsă cu două linguri de ulei de floarea soarelui, căliți legumele. Pentru sos, amestecați zeama de lămâie cu sosul de soia. Când legumele s-au gătit, adăugați orezul și sosul și lăsați în tigaie la foc mic pentru încă 15 minute. La final, adăugați ceapa verde și condimentele, după gust.

Sperăm că după citirea acestui articol, chiar dacă nu sunteţi consumatori împătimiţi de orez, să încercați acest sortiment cu efecte vizibile pentru sănătate. Orezul negru este cu siguranță o opțiune excelentă pentru o alimentație sănătoasă.

Sursă foto: Freepik