De multe ori, agitația cotidiană ne forțează să pierdem din vedere o alimentație corectă. Tot ceea ce consumăm are un impact direct asupra corpului nostru, de aceea este important să avem o dietă echilibrată și bogată în substanțe nutritive. Poate v-ați întrebat de ce este important să consumați regulat fibre. În articolul de astăzi veți afla răspunsul la această întrebare și nu numai. Absența fibrelor din hrana de zi cu zi poate fi în legătură directă cu diverse afecțiuni, așa că astăzi vă vom prezenta câteva alimente bogate în fibre, pe care le puteți introduce în alimentația voastră.
Ce vei afla în acest articol
Ce sunt fibrele?
Fibrele sunt substanțele nutritive de care organismul are nevoie în mai multe procese digestive. Acestea ajută la digestia alimentelor, cât și la funcționarea normală a tractului digestiv.
Fibrele nu se digeră și nici nu se absorb, însă consumul de fibre ajută tranzitul intestinal să funcționeze normal. Datorită acestei proprietăți, fibrele sunt cunoscute în special pentru capacitatea lor de a preveni constipația, însă au și alte beneficii pentru organism.
Fibrele alimentare sunt de două feluri:
- fibrele insolubile; nu se dizolvă în apă și ajută la prevenirea constipației.
- fibrele solubile; au capacitatea de a absorbi apa și de a forma, în sistemul digestiv, o substanță asemănătoare gelului. Astfel, pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Beneficiile fibrelor
Principalele beneficii pe care le poate oferi consumul de alimente bogate în fibre sunt:
- Îmbunătățirea tranzitului intestinal. După cum spuneam, una dintre cele mai importante caracteristici ale fibrelor este faptul că acestea ajută tranzitul intestinal să funcționeze normal, prevenind astfel constipația. Totodată, este bine de știut că aceste alimente bogate în fibre au capacitatea de a menține o floră intestinală sănătoasă.
- Menținerea greutății. Alimentele bogate în fibre sunt recomandate persoanelor care doresc să slăbească, deoarece oferă o senzație de sațietate.
- Reducerea riscului de apariție a diabetului. Consumul de alimente bogate în fibre poate ajuta la încetinirea absorbției de zahăr din organism.
- Reducerea nivelului de colesterol. Fibrele solubile găsite în fasole, semințe de in și tărâțe de ovăz pot ajuta la reducerea nivelului total de colesterol din sânge. De asemenea, consumul de alimente bogate în fibre poate favoriza reducerea tensiunii arteriale și a inflamației.
- Protejarea împotriva riscului declanșării bolilor de inimă.
Mod de consum
Necesarul zilnic recomandat de fibre este de 14 grame pentru 1.000 de kilocalorii. Astfel:
- Pentru copiii de la 1 la 3 ani: 19 grame pe zi;
- Pentru copiii între 4 şi 8 ani: 25 grame pe zi;
- Pentru băieții între 9 și 19 ani: 31 grame pe zi;
- Pentru fetele între 9 și 19 ani: 26 grame pe zi;
- Pentru bărbați: 38 grame pe zi;
- Pentru femei: 25 grame pe zi;
- Pentru bărbații peste 50 de ani: 30 grame pe zi;
- Pentru femeile de peste 50 de ani: 21 grame pe zi.
Cel mai bine pentru sănătatea dumneavoastră este ca fibrele alimentare să fie adăugate treptat în dietă, deoarece prea multe fibre pot provoca:
- balonare;
- dureri abdominale;
- flatulență;
- diaree;
- constipație;
- creșterea temporară în greutate;
- blocaj intestinal la persoanele cu boala Crohn;
- niveluri reduse de zahăr în sânge.
Alimente bogate în fibre
Există o mulțime de alimente bogate în fibre, precum:
- Anghinare
- Mazăre
- Zmeură
- Avocado
- Pere
- Paste din grâu integral
- Orez brun
- Prune uscate
- Fulgi de ovăz
- Semințe de in
- Porumb
- Conopidă
- Cartofi
- Cartofi dulci
- Portocale
- Năut
- Banane
- Fistic
- Nuci pecan
- Mure
- Broccoli
- Linte
- Mere
- Tărâțe – grâu, ovăz, orz
- Ierburi uscate și condimente (boia, scorțișoară, busuioc, salvie, piper negru, coriandru, cuișoare, fenicul, oregano, cimbru, rozmarin)
- Ciocolată neagră
- Pudră de cacao
- Semințe de floarea soarelui
- Fasole albă
- Dovlecei
- Ceapă
- Arahide
- Nuci
- Migdale
- Caju
- Ananas
- Căpșuni
- Spanac
- Quinoa
- Kiwi
- Gutui
Sursă foto: Freepik