După epilare, vedem adesea mici pete roșii, asemănătoare unor puncte, acolo unde au fost rădăcinile firelor de păr. Acestea apar datorită porilor dilatați cauzați de căldură.

Iritațiile după epilare pot apărea indiferent de metoda folosită pentru îndepărtarea firelor de păr. Pielea sensibilă este mai predispusă la iritații, dar orice tip de piele poate avea iritați la un moment dat.

Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale epilării este roșeața sau inflamația în zona epilată. Smulgerea părului din folicul poate provoca iritații, iar tragerea de piele contribuie la roșeață. În mod ideal, pielea nu ar trebui să fie roșie și iritată mai mult de câteva minute.

Reguli pentru a preveni iritațiile după epilare

Indiferent de sezon, este important să știm cum să evităm iritațiile și petele roșii inestetice. Este esențial să închidem porii și capilarele pentru ca firele de păr să fie smulse ușor, fără a forța rădăcina, astfel reducând inflamația

  • Pregătirea înainte de epilare

În ziua epilării, faceți un duș cu apă călduță cu 3-4 ore înainte și evită aplicarea cremelor hidratante sau a uleiurilor. Apa fierbinte și cremele mențin porii dilatați mai mult timp, ceea ce duce la iritații.

  • După epilare

Evită dușurile sau băile timp de 4-5 ore după epilare și nu aplica produse cosmetice care conțin parfum sau alte ingrediente care pot irita pielea. Pentru a preveni transpirația, aplică puțină pudră de talc la axile, mai ales dacă ai pielea sensibilă.

  • Calmarea pielii iritate

După epilare, aplică un gel cu aloe vera pentru a calma pielea și a reduce roșeața și inflamația. Pliculețele de ceai răcite sau o compresă cu gheață (înfășurată într-o bucată de tifon) ajută  la reducerea inflamației.

Remedii naturale pentru iritațiile de după epilare

  • Duș rece sau comprese cu gheață

Dacă pielea ta este iritată după epilare, încearcă să aplici comprese cu gheață sau să faci un duș rece. Apa rece calmează pielea și reduce senzația de iritație făcând mai puțin vizibilă.

Hamamelis este un astringent natural care ajută la calmarea și prevenirea erupțiilor cutanate. Aplică apă de hamamelis pe un tampon de bumbac și folosește-l pe zonele afectate de până la trei ori pe zi.

Oțetul de mere este un antiseptic natural excelent pentru iritații. Înmoaie un tampon de bumbac în oțet de mere și aplică-l pe zona inflamată de câteva ori pe zi pentru a accelera vindecarea.

Ovăzul are proprietăți antiinflamatoare și poate calma iritațiile cutanate. Poți adăuga tărâțe de ovăz în apa din cadă pentru o baie relaxantă sau poți prepara o pastă din ovăz și apă pe care să o aplici pe zonele iritate.

Uleiul de arbore de ceai ajută la calmarea iritațiilor, dar trebuie diluat cu un ulei vegetal (de exemplu, ulei de măsline sau de cocos). Folosește 10 picături de ulei vegetal la 1 picătură de ulei de arbore de ceai. Testează pe o zonă mică a pielii înainte de a-l folosi pe zone mai mari.

Dacă iritația nu trece sau devine mai gravă, este indicat să luați legătura cu un medic specialist pentru a primi sfatul și tratamentul potrivit.

❤️💚DrGreen – Sursa ta de sănătate!

Bibliografie:

  • https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-razor-burn#treatment
  • https://www.byrdie.com/how-can-i-calm-sensitive-red-skin-after-waxing-1717174
  • https://www.doc.ro/frumusete/cum-evitam-iritatiile-dupa-epilare